Afbeelding
Foto:

Arco: terug uit quarantaine

Column Arco

De afgelopen week zat ik een soort zelfgekozen quarantaine. Met vrouw en zoon in een caravan op een verder lege camping. Hoewel we op tweehonderd kilometer van Barendrecht verbleven moest ik zo nu en dan toch denken aan de toestanden in ons gemeentehuis. Door de afstand vallen dan wat dingen op.

De partijen in onze gemeenteraad hebben erg veel tekst nodig om het onderlinge ongenoegen onder woorden te brengen. In de krant van vorige week stonden lange brieven van EVB, CDA en de burgemeester. Deze week voegt de PvdA daar nog een brief aan toe.
Uiteindelijk levert het weinig op. Want de essentie blijft dat 14 raadsleden van EVB vinden dat ze onterecht tot de oppositie zijn veroordeeld. De 15 raadsleden van de coalitie voelen zich op hun beurt bedreigd als EVB hard oppositie voert.

Het was een verademing om de brief van PvdA-raadslid Marcel Eichhorn te lezen. Hij zegt gewoon ‘sorry’ en komt er voor uit dat hij één van de raadsleden was die met wethouder Roopram een glaasje heeft gedronken op de Middenbaan.

Na al die woorden blijf ik met twee vragen zitten.

Ten eerste: toen de zes coalitiepartijen in 2018 niet met EVB wilden samenwerken, gaf de VVD aan dat dit onder meer gebeurde omdat er iemand ‘bijna bedreigd’ was door een lid van EVB. Dit zat de nieuwe coalitie zo hoog, dat de toenmalige PvdA-lijsttrekker Reshma Roopram dat namens de zes partijen ook vertelde op het acht uur journaal van de NOS. EVB voelt zich daardoor weggezet als een criminele organisatie. Sindsdien grijpt EVB elke mogelijkheid aan om (inmiddels wethouder) Roopram dwars te zitten.

Maar wie is er eigenlijk bijna bedreigd? En hoe doe je zoiets? En als het zo belangrijk is dat dit zelfs via het NOS Journaal moet worden meegedeeld, waarom dan geen integriteitsmelding gedaan?

Mijn tweede vraag betreft de integriteitsmelding die eerder deze maand werd gedaan. Er werd door meerdere personen bij de burgemeester een klacht ingediend over de integriteit van Lennart van der Linden (EVB). Wie zijn deze anonieme klagers? De burgemeester weet het, maar brengt de namen niet naar buiten.

Het is goed dat het mogelijk is om anoniem te klagen. Dan kan bijvoorbeeld bij ongewenste intimiteiten een klacht worden ingediend, zonder dat heel Barendrecht weet wie het slachtoffer is. Maar in dit geval gaat het om een politiek conflict. De kiezer heeft er recht op, om te weten wie hier achter zit. Er wordt nu misbruik gemaakt van de mogelijkheid om anoniem te klagen. 

We hebben nog anderhalf jaar te gaan voordat er weer verkiezingen worden gehouden. Het zou fijn zijn als deze twee vragen worden beantwoord. Dan kunnen we dit achter ons laten en vinden de 29 raadsleden wellicht tijd voor belangrijkere zaken.

Advertenties uit de krant