Melvin: een nieuw tijdperk
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: een nieuw tijdperk

Het is gelukt. Na vier jaar is de nachtmerrie eindelijk over: Donald Trump is niet langer de president van de Verenigde Staten van Amerika. Afgelopen zaterdag werd Joe Biden na misschien wel de langstdurende Amerikaanse verkiezingen ooit uitgeroepen tot winnaar. Hij zal in januari het stokje overnemen van Trump, met de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS aan zijn zijde. Het is een historische gebeurtenis. 

Ik kan me de verkiezing van Trump nog goed herinneren. 2016 was het jaar waarin ik begon met columns schrijven voor de Schakel. Uiteraard heb ik toen ook een column aan de toen schokkende inauguratie van Trump geweid. De nu verslagen president sprak toen over teruggeven van de macht aan de gewone mensen en het vooropzetten van het Amerikaanse volk. Hoogtijd om te kijken of hier ook echt wat van gekomen is. 

In ieder geval kan wel gesteld worden dat Trump de afgelopen vier jaar een hoop kapot heeft gemaakt. Amerika is gepolariseerd, de pandemie is uit de hand gelopen, er werd een handelsoorlog met China gestart, trans-Atlantische relaties zijn verslechterd en een oplossing voor klimaatverandering is er nog steeds niet. De Verenigde Staten hebben stappen achteruitgezet als het gaat om mensenrechten en vrijheden. Op internationaal niveau kan wel gesteld worden dat Trump zijn “America First” beleid heeft doorgevoerd. De NAVO werd onder druk gezet en handelsverdragen opgezet. Trump is de eerste president die publiekelijk uitgelachen werd tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De macht teruggeven aan het volk, dat is er ook niet echt van gekomen. De helft van Amerika heeft de afgelopen vier jaar in angst geleefd. Bang om te worden uitgezet, bang om niet te kunnen trouwen of bang om de controle over het eigen lichaam te verliezen. Voor sommigen was er zelfs de angst om vermoord te worden op straat. 

Afgelopen zaterdag was voor velen daarom een teken van hoop. Na de donkere dagen van Trump keert Amerika terug op het wereldtoneel. Een voorvechter van mensenrechten, democratie en universele normen en waarden. Een Amerika dat niet alleen zichzelf, maar ook ons beschermt. Een land waarin iedereen weer zichzelf kan zijn. De schade die Trump heeft aangericht is niet gemakkelijk op te lossen, maar onder Biden gloort er toch weer hoop aan de horizon.

Meer berichten