Afbeelding

CultuurLocaal bestaat vijf jaar

Algemeen

BARENDRECHT - Op maandag 18 januari was het precies vijf jaar geleden dat de eerste muzieklessen in De Baerne werden gegeven uit naam van CultuurLocaal. Ondanks de beperkingen gaan er in dit jubileumjaar toch wat bijzondere activiteiten gebeuren.

Eind 2015 was een moeilijke periode voor het muziekonderwijs in Barendrecht. Na een conflict over het financieel beheer stapte Barendrecht uit de regionale organisatie ToBe, waarna deze failliet ging. Op initiatief van enkele bezorgde inwoners werd op 14 januari 2016 een nieuwe stichting opgericht die de muzieklessen van ToBe in Barendrecht zou overnemen.

Alle docenten die voorheen bij ToBe werkzaam waren, werden door het bestuur enthousiast gemaakt om door te gaan en al op 18 januari werden de deuren van De Baerne weer geopend. Ook vrijwel alle leerlingen waren blij dat ze door konden en schreven zich weer in, ook al was er natuurlijk veel onzekerheid rond een zo jonge organisatie. Er moest veel geïmproviseerd worden, want alle instrumenten en apparatuur waren door de curator van ToBe uit het gebouw weggehaald. In korte tijd is een organisatie neergezet en met steun van de gemeente konden ook de meeste instrumenten weer worden teruggehaald.

Inmiddels is CultuurLocaal uitgegroeid tot een begrip in Barendrecht met honderden leerlingen, meer dan dertig enthousiaste docenten en jaarlijks vele leuke activiteiten door heel Barendrecht.

Uiteraard keken bestuur en docenten er al naar uit om het eerste lustrum groots te vieren, maar daar zal door de pandemie niet veel van terecht komen. Toch zal er op een aantal momenten in het jaar wel bij worden stilgestaan, bijvoorbeeld op een Festival CultuurLocaal in het voorjaar en bij de start van het volgende lesseizoen.

Maar voorlopig is het wachten op het einde van de lockdown. Dan kunnen de lessen weer op de leslocaties plaatsvinden en kunnen de nieuwe cursussen van start gaan. Dat is voor docenten en leerlingen op zich al een feestje.

www.cultuurlocaal.nl.

Advertenties uit de krant