KNMI plaatst regenmeter bij De Kleine Duiker
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>Bestuursleden Helma Versluis en Jannie de Vlaam krijgen uitleg van Marcel Brinkenberg. </p>

Bestuursleden Helma Versluis en Jannie de Vlaam krijgen uitleg van Marcel Brinkenberg.

(Foto:)

KNMI plaatst regenmeter bij De Kleine Duiker

BARENDRECHT – De hoeveelheid regen die in Barendrecht valt wordt sinds maandag door het KNMI gemeten op het terrein van De Kleine Duiker.

Sinds bijna 150 jaar wordt in Barendrecht elke ochtend gemeten hoeveel regen er is gevallen. “De eerste meting dateert uit 1873”, vertelt inspecteur Marcel Brinkenberg van het KNMI in De Bilt. Hij installeerde maandagmiddag de regenmeter bij De Kleine Duiker.

De laatste jaren stond de regenmeter op de begraafplaats aan de 3e Barendrechtseweg. De medewerker die daar elke dat de meting verzorgde, kreeg ander werk. Daarom werd gezocht naar een nieuwe plaats voor de meter. Die werd gevonden op De Kleine Duiker.

Het was maandag even zoeken naar een goede plaats. De moestuin leek ideaal. Die wordt echter bij droogte beregend. En dat is voor een officiële regenmeter een probleem. Aan de rand van het terrein werd toch een goede plek gevonden. Het KNMI stelt eisen aan de begroeiing rond de regenmeter, maar die was hier in orde.

In Nederland staan 322 regenmeters en 34 automatische meetstations. Dagelijks moet gemeten worden hoeveel water er in de meter staat. “In de winter om 8.55 uur en tijdens de zomertijd om 9.55 uur”, legt inspecteur Brinkenberg uit. Het resultaat van de meting wordt doorgegeven aan De Bilt. Daar worden deze cijfers onder meer gebruikt voor klimaatonderzoek.

Sneeuw en hagel wordt er ook gemeten. Daarvoor is een speciale meetlat aanwezig. Elke twee jaar komt er een inspecteur van het KNMI langs om te controleren of de regenmeter nog goed functioneert.

Aanmelden

Voorlopig voert imker Peter van der Linden de metingen uit. Maar De Kleine Duiker wil een groepje vrijwilligers oprichten voor het aflezen van de regenmeter. Wie interesse heeft om mee te doen kan zich aanmelden Jannie de Vlaam: 06-16493900.

Meer berichten