Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:

Plaatsing JOP en datalek(je) bij de gemeente

BARENDRECHT - Het onderzoek naar de plaatsing van een jongerenontmoetingsplaats (JOP) in het Riederpark en aan de Bachlaan heeft mogelijk geleid tot een datalek bij de gemeente. Volgens wethouder Roopram zijn de gevolgen beperkt

Gemeenteraadslid Jonathan Vrijman (EVB) heeft hierover vragen gesteld het college. Volgens Vrijman heeft een extern bureau de persoonsgegevens van alle deelnemers aan een enquête voor iedereen zichtbaar gemaakt. Hij wil weten of dit tijdig is gemeld aan de autoriteit persoonsgegevens en hoe herhaling kan worden voorkomen.
Het verbaast Vrijman dat voor de enquête een extern bureau is ingeschakeld. “Vindt u dit geen kerntaak van de gemeente Barendrecht?”, vraagt hij.

Wethouder Reshma Roopram heeft de vragen van Jonathan Vrijman inmiddels beantwoord. Volgens de wethouder is de enquête gewoon uitgevoerd door de gemeente. Ze erkent dat bij het versturen per e-mail alle adressen zichtbaar waren. Door een ‘technische beperking in het outlook-systeem’ konden ze niet onzichtbaar gemaakt worden. Dit probleem is inmiddels verholpen.

Volgens de wethouder hoefde het voorval niet te worden gemeld bij de autoriteit persoonsgegevens.

“In dat kader is van belang dat het gaat om gelekte mailadressen die in de regel niet kwalificeren als de zwaarste categorie persoonsgegevens. Deze adressen zijn verspreid binnen een besloten groep van inwoners, die betrokken of geïnteresseerd zijn bij de ontwikkelingen van en binnen hun wijk”, aldus de wethouder.

Meer berichten