Redacteur Daphne Plaizier en technicus Hans van Hengel.
Redacteur Daphne Plaizier en technicus Hans van Hengel.

Door podcast heeft omroep meer tijd voor interessante gasten

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT - ‘Is dat gesprek nu al afgelopen?’ Dat is een gevoel dat radioluisteraars regelmatig krijgen. De tijd in een uitzending is beperkt, dus zelfs een interessant gesprek mag niet te lang duren. Exxact Barendrecht gaat daarom langere gesprekken opnemen als podcast.

“We hebben in onze programma’s vaak leuke gasten. Maar je hebt voor hen maar een paar minuten, terwijl er vaak veel meer in zit”, vertelt presentator Sacha Eikenboom. Samen met de ‘buren’ in Het Kruispunt (zoals het theater en de bibliotheek) is daarom het initiatief genomen om podcasts te gaan maken. Deze programma’s worden niet via de radio uitgezonden, maak kunnen worden beluisterd via de website van de omroep of via platforms.
Eikenboom en drie collega's vertellen over het project aan een grote tafel bij de studio van de omroep, op de eerste verdieping van Het Kruispunt.

Tijdschrift

“We kunnen zo dieper op een onderwerp ingaan. En de gesproken informatie kan ook door de bibliotheek worden gebruikt”, legt technicus Hans van Hengel uit.
“Een podcast lijkt op een interview dat je in een tijdschrift leest, maar dan luister je naar het gesprek”, vult Sacha Eikenboom aan. Er is al een aantal afleveringen opgenomen. Ze duren tussen de 20 en 45 minuten.
Er is een aflevering gemaakt met een gitaarbouwer die aan presentator Jos Vis vertelt over zijn werk. In een andere podcast leggen medewerkers van Het Kruispunt uit wat ze doen voor het theater.

Onderwerpen

Aan onderwerpen is geen gebrek. “We hebben al zeker dertig onderwerpen”, zegt redacteur Daphne Plaizier. Zij coördineert het project. “Niet alles is geschikt. Het moet over een jaar ook nog waarde hebben.” Wie een idee heeft kan het sturen naar podcast@exxact.nl.

De omroep wil elke week op donderdag een of twee nieuwe podcasts presenteren. Voor het opnemen ervan wordt de radiostudio in Het Kruispunt gebruikt.

De podcasts zijn te beluisteren via www.exxact.nl, Spotify en i-tunes. “We weten dat hier animo voor is”, zegt Hans van Hengel. “Juist omdat je het kunt beluisteren als het je uitkomt. Al is het midden in de nacht. Je kunt ook even stoppen met luisteren en later verder gaan.”

Video

Van Hengel ziet de podcast als een logische aanvulling voor Exxact Barendrecht. “We zijn geen radio meer. We zijn een mediabedrijf. Naast radio zijn we actief op social media, internet en op ons televisiekanaal.” Al het werk wordt gedaan door vrijwilligers.
Het podcastteam heeft een droom: het maken van videopodcasts. Het begin is er, want er hangen al camera’s in radiostudio 1.

www.exxact.nl

In interviewers Sacha Eikenboom en Jos Vis.

Advertenties uit de krant