Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: een moeilijk conflict

Het kan u onmogelijk ontgaan zijn, het conflict tussen Israël en Hamas is weer opgelaaid. Na jaren van redelijke stabiliteit vliegen de raketten weer over en weer en dreigt er een totale oorlog. Het conflict is al zo oud als Israël zelf en een oplossing lijkt daarom ver te zoeken. Het is echter wel hoog tijd dat er verandering in de zaak komt, want de huidige situatie is onhoudbaar. 

Het feit dat Israël in de eerste plaats bestaat is geheel te wijten aan eeuwenlang Europees antisemitisme. Mensen die in het jodendom geloven, werden altijd als tweederangsburgers beschouwd, met als absoluut hoogtepunt de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een volkerenmoord op onschuldige mensen, puur en alleen om hun geloof. Was dit allemaal niet gebeurd, dan was het bestaan van een staat als Israël ook geen noodzaak. Maar helaas, dit is allemaal wel het geval. Zelfs nu komt antisemitisme nog volop in Europa voor. Het bestaan van Israël is daarom goed verdedigbaar. We hebben het zelf verpest. In het hele conflict is een beetje zelfreflectie daarom ook gepast. 

Europa heeft er dus een puinhoop van gemaakt. Met goede bedoelingen hebben we geprobeerd om dat op te lossen, door joodse mensen een eigen staat gegeven. Op een gebied dat helemaal niet van ons was om weg te geven en waar al eeuwenlang een ander volk woont. En zo creëer je door het oplossen van het ene probleem het andere, waar we de consequenties nu van ondervinden. Deze uitleg is natuurlijk wel heel erg versimpeld, en laat veel belangrijke details achterwege. 

Nu zitten we dus met de situatie dat een door Europa gefabriceerde staat een bevolkingsgroep met geweld onderdrukt. Waar de Israëliërs zich eerst tweederangsburgers in Europa voelden, hebben ze nu van de Palestijnen tweederangsburgers gemaakt. Het wordt hoog tijd dat dit internationaal erkend wordt. Westerse landen, waaronder Nederland, schreeuwen nu meteen Hamas oorlogsmisdaden pleegt door raketten in willekeur af te schieten, maar vermelden daarbij niet dat Israëlisch geweld vele malen meer slachtoffers maakt. Dit wordt heel snel afgedaan als het zelfverdedigingsrecht van Israël, onder internationaal recht. Daarbij wordt het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen, zoals vermeld in het verdrag van de Verenigde Naties, even vergeten. Alle volkeren hebben het recht om zelf te beslissen wie hun regeert. Maar op dit moment, na decennia van geweld, zijn de Palestijnen nog steeds overgeleverd aan de Israëlische autoriteiten. 

Meer berichten