Afbeelding

Melvin: Politiek of niet?

Algemeen Column

Er ontstond de afgelopen week veel commotie over de EK wedstrijd tussen Hongarije en Duitsland, die gespeeld werd in München. Een aantal dagen voor de wedstrijd, op 15 juni, nam het Hongaarse parlement namelijk een wet aan die het illegaal maakt om kinderen bloot te stellen aan ‘homoseksualiteit, afwijkingen van de genderidentiteit en het veranderen van sekse’. Concreet betekent dit dat openbare vertoningen van niet-heteroseksueel gedrag verboden worden en dat de LHBTI-gemeenschap daarmee de illegaliteit in wordt gedrongen. 

Door deze grove schending van mensenrechten stonden de politieke verhoudingen in de aanloop naar de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije daarom op scherp. De terechte verontwaardiging van andere Europese landen tegenover Hongarije is groot. Als een statement tegen dit mensonterende wetsvoorstel vroeg de gemeente München daarom aan de UEFA of het voetbalstadion op de avond van de wedstrijd verlicht kon worden in regenboogkleuren. De UEFA besloot hier uiteindelijk niet in mee te gaan, omdat een politieke boodschap niet bij het EK zou passen. 

Dit roept natuurlijk meteen een aantal vragen op over wat precies politiek is. Is de systematische schending van mensenrechten politiek? Is het onderdrukken van een bevolkingsgroep politiek? Is een sportwedstrijd tussen twee natiestaten politiek? Wat mij betreft is het antwoord op elke vraag ‘ja’. Als je twee landen (wat per definitie politieke instituten zijn) tegenover elkaar in een arena zet, bedrijf je politiek. Het is niet voor niets dat ons staatshoofd naar een EK wedstrijd in Amsterdam ging of dat de Hongaarse president zijn bezoek aan München juist annuleerde. Uiteindelijk is ook sport op internationaal niveau politiek. 

De keuze van de UEFA om niet mee te gaan in het verzoek van de stad München is daarmee ook een politieke keuze. Een internationaal instituut dat miljoenen mensen over een heel continent bereikt kan het zich niet veroorloven om in kwesties van mensenrechtenschending onafhankelijk te blijven. Het afwijzen van het verzoek wordt in Hongarije namelijk opgevat als een steunbetuiging, waardoor het besluit van de UEFA nu toch politieke consequenties heeft. Het argument dat het EK apolitiek is houdt daarom geen stand. De UEFA heeft de schending van mensenrechten in Hongarije goedgekeurd.

Wat betreft Hongarije zelf ben ik het met de minister-president eens: wat mij betreft vliegen ze de EU uit. 

Advertenties uit de krant