Afbeelding

Melvin: eindelijk zomer

Algemeen Column

Het heeft tot bijna half augustus geduurd, maar eindelijk voelt het toch echt een keertje als zomer in Nederland. De temperaturen lopen voor het eerst in tijden weer op tot boven de 25 graden en de zon gaat weer schijnen in een wolkeloze lucht. In de afgelopen zomermaanden is dat nog niet vaak voorgekomen. 

Tot nu toe ging de zomer gepaard met regen, wind en weinig zon. De temperatuur bleef rond de 20 graden schommelen en je wist nooit zeker wat je moest aantrekken als je naar buiten gaat. Wordt het een korte broek of toch een lange jas? Op straat was de verwarring ook goed te zien, er liepen mensen in korte jurkjes op slippers naast mensen die truien aanhadden. De laatste echte stranddag vond alweer in begin juni plaats. Het is tot nu toe daarom een beetje een teleurstellende zomer.

Wat gek is, is dat dit weer eigenlijk heel normaal is voor een Nederlandse zomer. Regen komt hier het hele jaar voor en de temperatuur hoort rond de 20 graden te liggen. Toch heb ik deze zomer sterk het gevoel dat het weer heel erg tegenvalt. Dat komt voornamelijk door de zomers die we in de afgelopen jaren hebben gehad: droog en heet. Vorig jaar zaten we in deze tijd midden in een hittegolf. In 2019 en 2018 hadden we in beide jaren zelfs twee hittegolven. Dat zit er dit jaar niet in en dat is dus best weer even wennen. 

Vooral nu het door corona moeilijker is om naar het buitenland te gaan zijn we aangewezen op het weer in eigen land. Met de hevige regenval van de afgelopen tijd viel vakantie vieren in Nederland niet altijd mee. Dit was zeker te merken in Limburg, waar het water voor de zomer uitzonderlijke hoogtes bereikte. 

Eén voordeel van het vele water is wel dat de droogte die al een aantal jaar duurde in Nederland eindelijk voorbij is. Grondwaterstanden beginnen zich weer te herstellen. Dat gaat jammer genoeg wel ten koste van ons terrasweer. Gelukkig zijn zijn de verwachtingen voor de aankomende dagen wel weer iets beter, al blijft wat komen gaat altijd een verassing in Nederland. 

Advertenties uit de krant