Afbeelding
ingezonden mededeling

Is beton cire waterdicht en kan het gebruikt worden in de badkamer?

Algemeen

Steeds meer klanten zijn op zoek naar sierpleisters, waardoor ze een effect van beton op de muur krijgen. Op de vloer kan dit gedaan worden met behulp van een gietvloer, maar dit materiaal kan niet aangebracht worden op de muren. In het geval van muren in de woonkamer of slaapkamer lijkt de keuze eenvoudig te zijn, je hoeft alleen maar een specifieke kleur en textuur te kiezen. Als het echter gaat om het afwerken van de wanden in de badkamer, die worden blootgesteld aan contact met hete stoom en direct met water, bijvoorbeeld in de douche, bij het bad en de wastafel, wordt de zaak iets gecompliceerder. Op de vloer kun je kiezen voor een epoxy vloer, terwijl beton cire mogelijk geschikt is voor de wanden. Daarover hieronder meer. 

Ruw-betoneffect

Opgemerkt moet worden dat niet alle beton cire producten op de markt waterdicht zijn. Hier moet je dus goed rekening mee houden tijdens je zoektocht naar een geschikte bedekking van je muur. Ook al loop je het risico om een product te gebruiken dat geen bescherming biedt tegen vocht in het toilet of om de muren af te werken uit de buurt van de waterbron, de douche en het bad moeten worden afgewerkt met een product dat 100 procent waterdicht en bestand is tegen water. Door te kiezen voor een waterdicht beton cire product weet je zeker dat de muren nooit gaan lekken en er geen vocht op of in komt. Waterweerstand wordt over het algemeen verkregen in twee fasen, namelijk dankzij de polymere microcement massa en de beschermende laag polyurethaan sealer.

Sierpleister

Op de bestaande ondergrond kan polymeerbeton sierpleister worden aangebracht, mits deze stabiel is, niet afbrokkelt en de tegels er niet af vallen. Dankzij het gebruiksgemak kun je snel en zonder al te veel rommel het interieur van de oude badkamer veranderen. Je kunt de hele muur of slechts een fragment ervan bedekken met het mengsel en de rest schilderen met gewone verf of afwerken met ander materiaal. Ook is het mogelijk om een douchecabine of badkuip van gipsplaat te bedekken, dit kan zelfs gedaan worden met een aanrechtblad waarin een wastafel is geplaatst. Sommigen gebruiken beton cire om hele meubels te bedekken, inclusief de zijkanten, laden en kastdeuren. Het is ook een geweldige manier om oude meubels van hoge kwaliteit een tweede leven te geven en een uniek effect te creëren. 

Andere voordelen

Vergeeld of vol met moeilijk te verwijderen fugasteen is de vloek van veel huisvrouwen en -mannen. Door een sierpleister te kiezen, zul je hier geen last meer van hebben. Met behulp van beton cire zorg je er namelijk voor dat de muren een homogeen oppervlak hebben zonder voegen. Het schoonmaken van de wanden is hierdoor een stuk eenvoudiger, terwijl de badkamer ook nog eens vele malen hygiënischer wordt hierdoor. Bacteriën, schimmels en bezinksel hebben gewoon geen plek om te verzamelen. Bovendien heb je alleen maar een mild pH-neutraal reinigingsmiddel nodig om de ruimte schoon te maken. 

Advertenties uit de krant