Kijfhoekkerk.
Kijfhoekkerk.

Boekpresentatie in de Kijfhoekkerk

Algemeen

HEERJANSDAM - De Stichting Behoud Kijfhoekkerk organiseert tijdens het aanstaande Monumentenweekend een Open Dag op zaterdag 11 september. De kerk ligt in het buurtschap Kijfhoek, aan de Devel tussen Heerjansdam en Zwijndrecht.

Burgemeester Hein van der Loo van de gemeente Zwijndrecht zal het eerste exemplaar van het nieuwe boek ‘Kijfhoek aan de Devel’ aangeboden krijgen. Hij heeft een uitgebreid voorwoord geschreven. Heerjansdammer Kees Brinkman, auteur en samensteller staat garant voor deze uitgave. Het ruim honderd pagina’s tellende nieuwe boek is aangevuld met vernieuwde feiten, gebeurtenissen en verhalen. Het is een compleet herziene uitgave geworden over de geschiedenis van het voormalige ambacht en tot 1867 zelfstandig dorp Kijfhoek met het historische kerkje in het midden van het Develgebied. Tegenwoordig een prachtig natuur- en wandelgebied.

De presentatie vindt plaats in het kleine oude kerkje, gesticht in 1340 tijdens de Rooms katholieke periode. Na de Reformatie, in de tweede helft van de zestiende eeuw is Kijfhoek overgaan tot het Protestantisme en wordt in de Kijfhoekse kerk tot vandaag de dag nog steeds twee protestantse diensten per maand gehouden.

De presentatie begint zaterdag 11 september om 13.30 uur. Samensteller Kees Brinkman is aanwezig om een exemplaar te signeren.

De verkoopprijs is vastgesteld op 10 euro en komt geheel ten goede voor het onderhoud en instandhouding van dit unieke kerkje. Na de voltooiing van de grote restauratie in 1992 staat dit polderkerkje met haar eenvoud te pronken aan de Devel. Het gerestaureerde Flentrop-orgel klinkt in deze polderkerk als een kathedraal. Dit kunnen de bezoekers ervaren tijdens deze open dag. Leen van Breugel uit Zwijndrecht zorgt voor fantasierijke improvisaties op het orgel. De kerk is zaterdag open van 13.30 tot 16 uur.

Foto-expositie

Op de gerenoveerde orgelzolder is een foto-expositie ingericht met oude en nieuwe foto’s van het buurtschap en het kerkje. Daarnaast is er een doorlopende video- en diavoorstelling te zien. 

Advertenties uit de krant