(archieffoto)
(archieffoto)

Burgemeester: extra wijkagenten niet nodig

Algemeen

BARENDRECHT – Er is geen aanleiding om in Barendrecht meer wijkagenten in te zetten. Dat stelde burgemeester Govert Veldhuijzen (CDA) dinsdagavond in de raadscommissie Samenleving.

In de commissie werden twaalf moties over veiligheid behandeld (tien van EVB en twee van het CDA) die in voorbereiding zijn voor de raadsvergadering van 26 oktober. In één van die moties vraagt EVB om meer wijkagenten. Er zou volgens de politiewet één wijkagent moeten zijn per 5.000 inwoners. Barendrecht zou daarom recht hebben op tien wijkagenten, in plaats van de huidige zeven.

Volgens de burgemeester is dit een misverstand. Volgens hem gaat de politiewet uit van het aantal inwoners per politieregio. “Het is dan niet raar dat de prioriteiten bij de verdeling van wijkagenten eerder ligt in de paalde wijken van Rotterdam dan in Barendrecht.” Het aantal van zeven is ‘nog niet zo slecht’, aldus de burgemeester.

CDA-fractievoorzitter Johan Lengkeek stelde in twee moties voor om op de onrust rond het Havenhoofd en het Doormanplein te reageren met een groepsverbod en een alcoholverbod rond die pleinen. Burgemeester Veldhuijzen ontraadde deze moties. De gemeente overlegt met bewoners en ondernemers van het Doormanplein en het Havenhoofd over manieren om de overlast tegen te gaan. Hij vindt het ‘prematuur’ om nu al te stellen dat er een alcoholverbod en een groepsverbod nodig is.

Een motie van EVB om drugsdealen tegen te gaan met een lik-op-stuk beleid kon evenmin op sympathie van de burgemeester rekenen. “De politie past al een lik-op-stuk toe”, reageerde de burgemeester. Hij riep bewoners op om bij de politie te melden als zich iets voordoet.

Buurtpreventie

Er komt een nieuwe opzet voor buurtpreventie in Barendrecht. Dat bleek uit een reactie van wethouder Cees Schaap (VVD) op een motie van EVB om buurtpreventie te versterken. Volgens Schaap wordt er gewerkt aan een nieuwe start, met een wervingsprogramma. Er komen ‘buurtinformatieteams’ die horen en zien wat er in de buurt gebeurt. Daarnaast komen er bewoners die hun ogen en oren open houden en zo nodig contact leggen met de politie en de boa’s (toezichthouders).

Arie Kooijman (GroenLinks) omschreef de tien moties van EVB als ‘motiediarree’, iets wat zich ook in de Tweede Kamer voordoet. Volgens hem heeft EVB geen analyse gemaakt van de problemen. Lennart van der Linden (EVB) vond dat verwijt niet terecht. EVB heeft een avond georganiseerd over veiligheid en de inbreng van de bezoekers gebruikt bij het opstellen van de moties.

Op 26 oktober moet blijken welke moties dan daadwerkelijk worden ingediend. Alle partijen beloofden er nog eens over na te gaan denken. Het college probeert voor die datum met een overzicht te komen van het bestaande beleid. Jonathan Vrijman, die de tien moties van EVB indiende, ging niet tevreden naar huis. “Ik had meer enthousiasme en positiviteit verwacht.”

(door Arco van der Lee)

Advertenties uit de krant