Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Arco: monumenten

Algemeen Column

Waardevolle gebouwen op een monumentenlijst zetten? Mooie stukjes van het dorp tot beschermd dorpsgezicht uitroepen? Ik ben er een altijd een voorstander van. Maar sinds vorige week besef ik ook, dat ik makkelijk praten (en schrijven) heb. Als bewoner van een rijtjeswoning uit 1993. Een bouwsel dat waarschijnlijk nooit tot gemeentelijk monument zal schoppen.

In november 2020 stelde het college tot mijn tevredenheid voor, om zes panden toe te voegen aan de gemeentelijke monumentenlijst. Een aantal bewoners heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Eén van hen legde me uit dat hij bang is dat door het plaatsen de gemeentelijke monumentenlijst zijn huis onverkoopbaar wordt. Want een nieuwe eigenaar kan niet zomaar de gedateerde keuken vervangen of ingrijpende maatregelen nemen om het achterhaalde pand te isoleren.
Eigenaren maakten met succes bezwaar tegen het plaatsen van hun woning op de gemeentelijke monumentenlijst. In juni 2021 ging het voorstel van tafel.

In de gemeenteraad heeft CDA’er Johan Lengkeek vragen gesteld over deze zaak. Hij zegt hard te kunnen maken dat door de (mislukte) plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst de waarde van panden met 7 tot 10 procent is gedaald. In één geval zou het gaan om 50.000 euro. Volgens wethouder Arnoud Proos is dit niet aangetoond. Lengkeek belooft met bewijzen te komen.

Nu is de waarde van een monumentaal pand natuurlijk niet alleen in geld uit te drukken. Het in goede staat bewaren ervan heeft een positieven uitstraling op de buurt. Daarnaast is er nog de cultuurhistorische waarde van het pand. Maar ja, als je bezit door één brief van de gemeente 50.000 euro in waarde daalt, dan ben je niet meer zo gevoelig voor de uitstraling of de cultuurhistorische waarde.

Als het werkelijk zo is dat deze financiële schade optreedt (Johan Lengkeek gaat dat bewijzen, zegt ‘ie.), dan is het tijd dat er voor de eigenaren een tegemoetkoming komt. Een korting op de OZB misschien? De partijen zijn nu hun verkiezingsprogramma aan het schrijven. Kom maar op met voorstellen, tijdens de campagne!

Nu we het toch over monumenten hebben, nog twee dingen.

1. Natuurlijk moet het Trefpunt op de gemeentelijke monumentenlijst. Ik moet er niet aan denken dat dit kenmerkende gebouw vervangen wordt door anonieme nieuwbouw zoals aan de Maasstraat.

2. Is er eigenlijk toezicht op de stukjes beschermd dorpsgezicht die we in de gemeente hebben? Mij wordt verteld dat je daar gewoon zonder vergunning je huis kunt verbouwen. Op het gemeentehuis merken ze het toch niet...

Maar ja, ik heb natuurlijk makkelijk praten in mijn rijtjeshuis.

Advertenties uit de krant