Afbeelding
Ingezonden mededeling

Vijf tips om minder tijd door te brengen op het internet

Algemeen

Hoeveel tijd heb je vandaag online verspild? Bedenk hoeveel van je tijd je op internet hebt doorgebracht en dingen hebt gedaan die geen verschil maken in je leven. Twitter keer op keer verversen, grappige kattenvideo’s bekijken, lachen om memes of appen met familie en/of vrienden. Al deze dingen zijn tijdelijk afleidend en kunnen gemakkelijk verveling voorkomen op die rustige momenten, maar de waarheid is dat je online gewoonten waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen. Gebruik daarom de onderstaande tips om minder tijd door te brengen op het internet. 

Blokkeer afleidingen

Zelfs als je de intentie hebt om je handen uit de mouwen te steken en te werken, kan internet een verleidelijke plek zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om de nodige terughoudendheid en zelfbeheersing te hebben om minder tijd door te brengen op het internet. Maak het jezelf gemakkelijker door deze afleidingen actief te blokkeren. Er zijn talloze apps voor telefoons en computers waarmee je een site naar keuze voor een bepaalde tijd kunt blokkeren.

Breng quality time door met vrienden

Een van de belangrijkste redenen waarom het zo moeilijk is om minder tijd aan je telefoon door te brengen, is de noodzaak om te antwoorden en te communiceren met vrienden en familie. Maar WhatsApp- en Snapchat-gesprekken zijn niet zo zinvol als het echte werk. In plaats van een slaaf te zijn van je meldingen en constant de behoefte te voelen om online te chatten, probeer meer quality time door te brengen met vrienden in persoon. Maak plannen om te gaan eten of drinken of bel zelfs iemand op. Je vriendschappen zullen verbeteren en je zult ook veel minder tijd online doorbrengen. 

Plan technologievrije tijd in

Als je het meeste uit je tijd wilt halen, kun je het beste elke dag momenten zonder technologie plannen. Blokkeer een paar uur ‘s ochtends of ‘s avonds om je telefoon uit te zetten en meer gezonde, analoge hobby’s te ondernemen. Lees een boek in plaats van tv te kijken of speel een bordspel met familie in plaats van Candy Crush op je telefoon. Kom in beweging door te hardlopen of lange wandelingen te maken en vind productieve hobby’s om je tijd te vullen. Je kunt gaan bakken, tuinieren, klussen of knutselen. De keuze is aan jou. 

Laat je telefoon thuis

Het idee lijkt in eerste instantie misschien eng, maar leren leven zonder je telefoon kan enorm bevrijdend zijn. De volgende keer dat je een rondje door het park gaat hardlopen of naar de winkels gaat, laat je telefoon dan thuis. Leer bewuster om te gaan met de wereld om je heen zonder je neus in je scherm. Neem een boek mee voor de momenten dat je bij de bushalte zit of bij de dokter wacht. 

Efficiënter werken

Iedereen heeft een telefoon of computer nodig voor zaken als werk en het checken van e-mails, net zoals voor internet vergelijken. Maar vaak wordt deze productiviteit belemmerd door veel doelloos Googlen en sociale media checken. Probeer slimmer te werken door je belangrijke taken binnen een bepaald tijdvenster te laten voltooien. Dit geeft je werk meer urgentie en je zult daardoor minder snel tijd verspillen. 

Advertenties uit de krant