Afbeelding

Florian: nostalgisch afscheid

Algemeen Column

Nieuw document. Geen afstand. Verdana. Lettertype 11. Eerste regel vetgedrukt. Enter. Zo begon de afgelopen vijf en half jaar een typische maandagmorgen eens in de twee, drie weken voor mij. Een beetje vaste routine. Daarna begon het schrijf- en denkwerk. Ook op de redactie wisten ze vaak dat ik moest schrijven; mijn column zat meestal nog niet in het postvak bij het opstarten van de computer ‘s morgens. Laten we het erop houden dat ik van traditie houd!

Zo schreef ik traditiegetrouw elke drie weken een nieuwe column online en later in de krant (behalve die ene keer dat ik het echt vergeten ben. Maar ook dat past dan in de traditie zou je kunnen zeggen). Over woorden waar ik zelf ook nog nooit van had gehoord, zoals malapropisme of epibreren. Over van die typische dingen die iedereen herkent (tenminste… dat hoopte ik dan). Of over dingen die me raakte of bezighielden. Één ding nam ik me in ieder geval op iedere maandagmorgen voor: blijf positief, er is al genoeg vervelend nieuws te lezen in de krant. 

En zo ontstaat dus nostalgie bedacht ik me afgelopen maandag. De laatste column van mijn hand in onze Barendrechtse krant. “Er is een tijd van komen en van gaan.” zegt Prediker (boek uit de Bijbel). Maar om mijn voornemen in ere te houden: dat betekent niets negatiefs. Integendeel zelfs: ik heb nu een mooie periode om op terug te kijken en dat geeft dus een nostalgisch gevoel. En weet je waar ik het meest van heb genoten? De reacties van mensen die me even snel aanschoten en zeiden: “Ik heb je stukje weer gelezen hoor!” 

Vaak zorgden dezelfde mensen weer voor inspiratie. Tijdens een serieus gesprek keken ze me dan ineens fronsend aan, omdat er een lichte glimlach rond mijn mond speelde (tsja… het te binnen schieten van een onderwerp valt niet te plannen, dat overvalt je gewoon).

Zo zijn de 94 (en met deze 95) columns voorbijgevlogen. Nu noemde ik net Prediker al. Weet je wat er verder staat? “Want zoals veel dromen iets vluchtigs hebben en voorbijgaan, zo is het ook met woorden. Zoals deze dingen voorbijgaan, gaan alle dingen op aarde voorbij. Daarom: zoek God.” Het allerbeste toegewenst!

Advertenties uit de krant