Afbeelding
Foto:

Versterking voor kleine fracties gemeenteraad

Algemeen

BARENDRECHT – De kleinste fracties in de gemeenteraad van Barendrecht kunnen zich laten bijstaan voor buitengewoon commissieleden. Er werden er donderdag 12 april zeven beëdigd.

Echt voor Barendrecht (EVB) is geen voorstander van buitengewoon commissieleden. Raadslid Dick Heijboer stelde dat de kiezer heeft bepaald hoeveel zetels een partij heeft. Daar wil EVB het bij laten. Toch wilde EVB als handreiking aan de kleine fracties instemmen met buitengewoon commissieleden. Het is anders niet mogelijk om twee commissievergaderingen op één avond te houden. Eénmansfracties mogen daarom maximaal twee buitengewoon commissieleden aanwijzen, tweemansfracties maximaal één. De buitengewoon commissieleden kunnen namens hun partij het woord voeren in een raadscommissie. Ze hebben geen zitting in de gemeenteraad.

De fractie van SGP/CU heeft drie zetels. Fractievoorzitter Leendert Mijnders vroeg EVB om ook zijn fractie een buitengewoon commissielid toe te kennen. Mijnders was al benoemd als voorzitter van de raadscommissie Ruimte. Omdat een voorzitter niet aan de discussie in de raadscommissie kan deelnemen, wilde hij bijstand van een buitengewoon commissielid. EVB’er Heijboer was hier niet toe bereid, omdat SGP/CU met drie raadsleden kan deelnemen aan alle commissievergaderingen, ook als er twee tegelijk plaatsvinden. Mijnders heeft zich daarop teruggetrokken als voorzitter van de raadscommissie Ruimte. Hij wordt nu plaatsvervangend voorzitter.

Mijnders betreurt dat hij zich heeft moeten terugtrekken als voorzitter. Er zijn nu alleen EVB-raadsleden commissievoorzitter. “Het doet recht aan de verkiezingsuitslag als 1 van de 3 commissievoorzitters van een andere partij is dan EVB”, stelde hij. “Helaas heeft EVB zowel in de voorbereidende werkgroep als in de gemeenteraad aangegeven geen waarde te hechten aan het argument dat het recht doet aan de verkiezingsuitslag om één commissie voorzitter te benoemen van een andere partij, blijkbaar wil EVB liever zelf alle commissievoorzitters leveren.”

Als buitengewoon commissielid werden beëdigd: Eelco Jongeneel (VVD), Arno Schippers (CDA), Daphne Plaizier (PvdA), Manpreet Chand (PvdA), Henk Koster (GL), Marianne Tijssen – Humme (D66) en Melvin van der Vlies (D66).

Advertenties uit de krant