Afbeelding
Advertorial

Zo profiteer je optimaal van je tuin

Algemeen

Een stuk grond bij je huis, dat is in deze tijden van door het dak schietende huizenprijzen absolute rijkdom. Je gaat er hoe dan ook wat moois van maken, ook omdat het leven zich zelfs in het koude Nederland steeds meer naar buiten verplaatst. Ook in februari zitten we graag buiten, maar dan onder een dekentje. Hoe richt je je tuin in om hier het hele jaar te genieten? We stellen alvast een verlanglijstje op. Vul het zelf aan!

Loungeset

Geen tuin is in deze eeuw compleet zonder loungeset. Sterker nog, zelfs op de meest minuscule balkonnetjes en dakterrasjes wordt zo goed en zo kwaad als dat kan een loungeplek ingericht. Deze bestaat uit een aantal lage stoelen met comfortabele kussens: ideaal om in te borrelen met vrienden, te eten, te werken en zo nu en dan even de oogjes dicht te doen voor een power nap. De Van der Garde loungesets zijn in diverse modellen en kleuren verkrijgbaar en kun je tijdens alle seizoenen laten staan. Dus wanneer de kok van dienst oliebollen staat te frituren in de frisse decemberlucht, neem jij met een glas warme chocomel of glühwein plaats op de loungeset. Dekentje erbij, vuurtje, gezellig!

Fruit, groenten en kruiden

Ander onmisbaar element in de moderne tuin is de van eigenlijk nooit weggeweest teruggekeerde moestuin. Deze maak je zo uitgebreid als je zelf wilt. De een zet alleen een paar tomaten- en basilicumplanten neer om in het najaar een voorraad pastasaus in te vriezen, de ander maakt er bijkans een dagtaak van en gebruikt alle beschikbare ruimte voor kruiden, groenten en fruit. Het zijn vaak allerlei verschillende plantjes en het is fascinerend om te zien hoe ze voor jouw voedsel zorgen. Het leukst is om alles een beetje door de hele tuin te verspreiden: groenten op een zonnige plek, kruiden dichtbij de keuken en aan de rand de fruitbomen en -struiken. Vergeet de al te subtropische olijfbomen - die geven in ons klimaat geen vruchten af. Frambozen doen het wel heel goed in Nederland!

Sfeerverlichting en zwembad of spa

Om ‘s avonds nog een boek te kunnen lezen of gewoon lekker al je eigen werk te bewonderen, breng je natuurlijk smaakvolle verlichting aan. Dit kan op allerlei duurzame manieren, er zijn bijvoorbeeld lampjes die automatisch aanspringen als het gaat schemeren. Dat houdt ook ongewenste elementen op een afstand. Wil je, en dit kan ook het hele jaar door, af en toe lekker in bad zitten, denk dan aan een betaalbare opblaas-spa. Een zwembad voor alleen in de zomer is nog goedkoper.

Advertenties uit de krant