Tekenaar Hans Brouwer brengt het verleden in beeld.
Tekenaar Hans Brouwer brengt het verleden in beeld.

Bodemvondsten voor het eerst te zien in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Bodemvondsten die de afgelopen jaren in Barendrecht zijn gedaan, worden in oktober tentoongesteld bij de Historische Vereniging Barendrecht. Daaronder veel vondsten die nog nooit in Barendrecht zijn getoond.

De Historische Vereniging Barendrecht toont in d’Ouwe School altijd al een aantal voorwerpen die in Barendrecht zijn opgegraven. Daaronder kookpotten, schalen, bierkruiken en glaswerk. De vereniging bewaart ook een holle boomstam, die in de Romeinse tijd is gebruikt voor de afwatering van een polder. Dit primitieve sluisje is gevonden in Carnisselande.

Het meeste wat tijdens de aanleg van de wijken van Carnisselande is opgegraven door de regionale archeologische dienst BOOR, is voor onderzoek overgebracht naar Rotterdam. Ze liggen nu in het Provinciaal Archief in Alphen aan den Rijn. Ook deze voorwerpen komen voor de tentoonstelling naar Barendrecht. Het gaat om meer dan veertig objecten.

Ton Blinde is een van de leden van de vereniging die zich al jaren bezighoudt met bodemvondsten. Hij was voor het voorbereiden van de tentoonstelling in het Provinciaal Archief. “Als je daar loopt, waan je je in een snoepwinkel. Er zijn rekken vol met bodemvondsten uit alle gemeenten in Zuid-Holland”, vertelt hij.

Uit de collectie van het Museum voor Oudheden in Leiden komt een fibula (speld) en een hak (landbouwwerktuig), die ooit in Barendrecht zijn gevonden.

Tenslotte zijn er pen- en waterverftekeningen te zien van Hans Brouwer. Hij toont hoe Barendrecht en omgeving er vroeger heeft uitgezien.

De tentoonstelling zou eigenlijk vorig jaar in het gemeentehuis te zien zijn geweest bij de opening van de Rolf Route. Dat ging toen wegens corona niet door.

De tentoonstelling vindt plaats van 1 tot en met 15 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis. Ton Blinde hoopt dat veel Barendrechters komen kijken naar deze voorwerpen uit het verleden van hun eigen woonplaats.

De tentoonstelling is te zien op de zaterdagen 1, 8 en 15 oktober van 10.30 tot 16 uur. Daarnaast is de tentoonstelling open op afspraak (info@historischbarendrecht.nl of 06-53295436).

Op 1 oktober wordt de tentoonstelling geopend door jonker Biggo van Duiveland, die rond 1190 heer van Rhoon was. Er wordt ook een levensgrote houten Biggo geplaatst, waar kinderen mee op de foto kunnen.

D’Ouwe School, het museum van de Historische Vereniging Barendrecht, is te vinden aan de Dorpsstraat 150 in Barendrecht.

Voorwerpen uit de vaste collectie van d’Ouwe School.

Advertenties uit de krant