Tjerk Sietsema (Alzheimer Nederland), Desiree van Vliet (Laurens), Karien Soeteman (Aafje), wethouder Miranda de Hoop, Marlies Burger (KijkopWelzijn) en Tonia Ruybroek (KijkopWelzijn).
Tjerk Sietsema (Alzheimer Nederland), Desiree van Vliet (Laurens), Karien Soeteman (Aafje), wethouder Miranda de Hoop, Marlies Burger (KijkopWelzijn) en Tonia Ruybroek (KijkopWelzijn).

Predikaat ‘Dementie vriendelijk’ voor vier Barendrechtse organisaties

Algemeen

BARENDRECHT – Vier organisaties in Barendrecht hebben van Alzheimer Nederland het predikaat ‘Dementie vriendelijk’ gekregen. De daarbij behorende oorkonde werd op woensdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, uitgereikt in theater Het Kruispunt.

In het theater vond die avond de voorstelling ‘Helderman’ plaats, over Alzheimer. Mensen die op een of andere manier te maken hebben met deze ziekte, waren hiervoor uitgenodigd.

In Barendrecht is de afgelopen twee jaar door Laurens, Aafje, de gemeente en KijkopWekzijn gewerkt aan het thema dementie. Samen vormden ze een werkgroep, die per onderdeel samenwerkte met andere partners, zoals zorggroep de Toekomst, de bibliotheken en Het Kruispunt.

Op Wereld Alzheimer dag 2020 zijn acteurs uitgenodigd die deden alsof zij dementie hadden. Het winkelend publiek, maar ook winkeliers werden voorzien van informatie en advies over de ziekte en de omgang in winkels en op straat.

Op Wereld Alzheimer Dag 2021 zijn twee tegels geplaats in Barendrecht voor aandacht voor dementie. Tevens hebben verschillende mensen, waaronder de deelnemers van dagbesteding De Toekomst, stenen gekleurd en verspreidt door Barendrecht. Daarnaast is er een tentoonstelling geweest in de bibliotheek. Deze tentoonstelling gaf kustwerken weer met het thema dementie. 

Jaarlijks worden er trainingen gegeven aan verschillende organisaties binnen Barendrecht om de bewustwording en kennis op het gebied van de ziekte dementie te vergroten.
KijkopWelzijn en Laurens bieden cursussen aan voor mantelzorgers die voor iemand zorgen met dementie. Maandelijks wordt het Alzheimer Café gehouden. Sinds september verschijnt in De Schakel maandelijks het Dementiejournaal om inwoners te informeren over de alles rondom dementie en om kennis en bewustwording te vergroten.

Oorkonde

De oorkonde die hoort bij het predikaat ‘Dementie vriendelijk’ werd op het podium van het theater uitgereikt door Tjerk Sietsema, belangenbehartiger vanuit Alzheimer Nederland voor de BAR-gemeenten. Het werd in ontvangst genomen door Desiree van Vliet (Laurens), Karien Soeteman (Aafje), wethouder Miranda de Hoop, Marlies Burger (KijkopWelzijn) en Tonia Ruybroek (KijkopWelzijn). 

Advertenties uit de krant