Ron en Arja Momberg: 'Voor ons is de opa en oma-rol nu meer natuurlijk'.
Ron en Arja Momberg: 'Voor ons is de opa en oma-rol nu meer natuurlijk'.

Pleegouders stoppen na 42 jaar

Algemeen

BARENDRECHT – Na 42 jaar stoppen Arja en Ron Momberg met het opvangen van pleegkinderen in hun huis aan de Korianderhof. Samen met Sonja Schuurbiers van Enver pleegzorg blikken ze terug op een bijzondere tijd.

In totaal heeft de familie Momberg 89 kinderen opgevangen. Ze deden dat naast de zorg voor hun eigen twee zoons, die in 1980 nog maar 3 en 5 jaar oud waren.

“We hebben jarenlang als groepsleider in een kindertehuis in Den Haag gewerkt. Daar hebben we kennis gemaakt met pleegzorg”, vertelt Arja Momberg. “Met Oud en Nieuw namen we weleens kinderen mee naar huis, die anders eenzaam en verlaten in het kindertehuis achter zouden blijven. Dat kon toen nog.”
Hoe lang kinderen in het huis bij de familie Momberg aan de Kornianderhof verbleven, verschilde heel erg. “Bij langdurige pleegzorg hebben ze een vaste plek tot ze 21 jaar zijn. Kortdurende pleegzorg is tijdelijke opvang in een crisissituatie. In de hoop dat ze weer naar huis kunnen”, legt Ron Momberg uit. “Je wordt dan bijvoorbeeld ’s nachts of ’s morgens vroeg gebeld met de vraag of je even onderdak hebt voor een kind. ‘Kom maar!’, zeiden we dan.”

Het kan in die gevallen bijvoorbeeld gaan om ziekenhuisopname van een ouder, zonder steun uit het eigen netwerk, waardoor er voor het kind geen opvang is. “De opvang is altijd voor zo lang als het nodig is. Wij doen te allen tijde onderzoek of een kind terug kan naar huis”, vult Sonja Schuurbiers aan.

De medewerkers van Enver zijn altijd heel blij geweest met de familie Momberg. “Ze hebben ook open gestaan voor heftige situaties. Hoe ingewikkeld het ook was, we konden altijd bellen om ze te vragen mee te denken”, zegt Sonja Schuurbiers.

Twee maanden geleden is het laatste pleegkind uit huis gegaan. “Ze is nu 21 en ging samen wonen met haar vriend. Ze kwam bij ons toen ze 6 was”, vertelt Arja Momberg. Er is nog een kind dat in het weekend bij het echtpaar logeert. Maar nieuwe kinderen worden hier niet meer opgevangen.
“We zijn zeventigers en op een gegeven moment moet je er een punt achter zetten”, legt Ron Momberg uit. “Het dagelijks opvoeden als pleegouder wordt zwaar. En voor ons is de opa en oma-rol nu meer natuurlijk.”

Er werden bij de familie maximaal zes kinderen tegelijk opgevangen. “Met tien kinderen is nog steeds leuk contact”, vertelt Arja.

De twee zoons van het echtpaar zijn opgegroeid met pleegkinderen in huis. De jongste zoon beheert nu een gezinshuis verderop in de straat. Het is een dubbele woning, ooit gebouwd door katholieke zusters. De familie Momberg heeft tot 2012 met hun pleegkinderen in het huis gewoond.
Arja Momberg is blij dat hun jongste zoon hun werk voortzet. “Het gezinshuis is vlakbij, dus ik kan er langs gaan. We kunnen af en toe meehelpen of oppassen. Geweldig toch?”

Informatie
Enver heeft zestig pleeggezinnen in Barendrecht. Voor meer informatie over pleegzorg kan men contact opnemen met Enver Pleegzorg via pleegzorg@enver.nl of 085-4867070. Kijk ook op www.enver-pleegzorg.nl.

(door Arco van der Lee)

Advertenties uit de krant