Burgemeester Govert Veldhuijzen voor aanvang van zijn laatste gemeenteraadsvergadering.
Burgemeester Govert Veldhuijzen voor aanvang van zijn laatste gemeenteraadsvergadering. Foto:

Govert Veldhuijzen blikt terug op anderhalf jaar Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Govert Veldhuijzen neemt vandaag, donderdag 8 juni, met een receptie afscheid als burgemeester van Barendrecht. Officieel is hij nog tot en met 14 juni in functie. We blikken met hem terug op de anderhalf jaar als waarnemend burgemeester van het dorp.

Door Arco van der Lee

Het gesprek vond twee weken geleden plaats met een grote bos bloemen op tafel. “Ja, het seizoen van de afscheidsbloemen is begonnen”, zegt Veldhuijzen lachend. Enig praktisch ongemak is er ook, zo kort voor zijn afscheid. Het email-account van de burgemeester blijkt al te zijn verwijderd. “Ach, er gaat weinig mis als je geen mail leest”, reageert hij nuchter.

Wat heeft u het meeste verrast in Barendrecht? 

“ik wist niet zo veel van Barendrecht en had het idee dat het een standaard randgemeente was van een grote stad. En een aantal trekken daarvan heeft Barendrecht zeker. Wat ik niet wist is de toch heel belangrijke economie. Barendrecht heeft meer arbeidsplaatsen dan de eigen werkende bevolking. Dat is voor een randgemeente bijzonder.

Toen ik begon bleek bij een lijsttrekkersdebat dat tenminste de helft van de lijsttrekkers hier geboren was. Dat viel me echt op. Dat zegt iets over de manier waarop de samenleving in elkaar zit.

Barendrecht is ook een gemeente die uit twee gescheiden delen bestaat. Maar ik heb de indruk dat dat minder wordt. Er wordt nogal wat verhuisd over en weer. Ik merkte wel dat ik in Carnisselande minder kwam, omdat veel activiteiten en het verenigingsleven in het centrum zijn geconcentreerd. Maar als ik op bezoek was bij echtparen in Carnisselande, dan vertelden ze me altijd dat ze daar met erg veel plezier wonen.

Het is mooi hoe in dit dorp de samenleving in de benen komt als mensen zich ergens voor proberen in te zetten. Dat hebben we gezien bij de Voedselbank, de Kledingbank, bij de inzet voor Oekraïense vluchtelingen en bij de begeleiding van vluchtelingen in de opvang aan de Zuider-Carnisseweg. Dat doet me wel goed.”

Zijn de klachten over openbare orde en onveiligheid overdreven?

“Als je kijkt naar inbraken, straatroven en andere high impact crimes, dan is de situatie beter geworden. Maar als het je overkomt is de impact groot. Op het gebied van ondermijning is er veel aan de hand. De AGF-sector is daar kwetsbaar voor. De cocaïne komt immers met de bananen het land binnen. Net als in Rotterdam zie je dat deze criminaliteit ook bovengronds komt. Er is hier laatst ook een auto doorzeefd. Gelukkig zat er niemand in.”

En de overlast in het uitgaansgebied? 

“Als bewoners er last van hebben, dan is dat een feit. Tegelijkertijd is het onvermijdelijk dat als je een gezellig horecagebied wil, dat hinder daar een beetje bij hoort. Maar ik denk dat we dat door goede maatregelen te nemen, de zaak beter in de hand hebben dan toen ik hier kwam.
Ergerlijk is het wildplassen. Daar zijn we over in gesprek met de horeca. Misschien kunnen we een urinoir maken dat uit de grond omhoog komt. Maar dat kost wel geld.”

Hoe is het om te werken met een partij die de absolute meerderheid heeft?

“Wel bijzonder natuurlijk. Ik moet constateren dat EVB nogal duaal opereert. Niet alles wordt eerst in de fractie voorbesproken. Dat is plezierig. Wel moet de gemeenteraad z’n draai nog een beetje vinden in deze verhoudingen.

Ik zou het goed vinden als de raad wat meer oriënterend over onderwerpen zou spreken. Met inbreng van belanghebbenden en inwoners. Ik vind dat dat nog weinig gebeurt. Er is hier niet zo’n inspraakcultuur.”

Waarom heeft een lokale partij uitgerekend in Barendrecht zoveel aanhang? 

“Het heeft denk ik veel te maken met wat er in 2018 is gebeurd bij de formatie van het college. Dat heeft bij veel mensen de stemming mede bepaald. En EVB is buitengewoon actief.
Het heeft heel veel mensen buiten Barendrecht wel heel erg verbaasd, want zoiets komt niet vaak voor. Ik moet dan uitleggen dat hier nog steeds gewoon netjes bestuurd wordt.”

Is het verstandig dat Barendrecht zich terugtrekt uit de BAR-samenwerking? 

“Ik kwam hier blanco binnen. Maar ik vond al snel een aantal dingen erg wonderlijk. De afstand tussen het ambtelijk apparaat en de drie gemeentebesturen was opvallend groot. Ik kwam voor mezelf tot de conclusie dat het zo niet moet. Het is belangrijk dat het bestuur en de organisatie zich met het eigen dorp identificeren.” Ook elders in Nederland zijn dergelijke samenwerkingsverbanden gestopt, weet Veldhuijzen.

Is een benoemde burgemeester nog van deze tijd?

“Feitelijk wordt de burgemeester door de raad gekozen. En als je kijkt in wie Nederlanders nog vertrouwen hebben, dan zijn dat niet de politici, maar burgemeesters en rechters. Dan moet je van de burgemeester geen politicus maken.
In ons land heeft de burgemeester ook een rol met betrekking tot de veiligheid, wat in het buitenland niet zo is.
De burgemeester kan in het bestuur een matigende en coachende rol spelen. En voor de bevolking is het een boegbeeld. Ik vind het wel een mooi systeem eigenlijk.”

Wat gaat u nu doen?

“Sinds 1 januari ben ik voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente in Dordrecht. Dat is geen sinecure, hoewel ik denk dat we de grootste krimp in het kerkbezoek wel gehad hebben. En ik ben historicus. Ik zou het leuk vinden om daar weer wat mee te doen. Iets uitzoeken en daarover publiceren.”

Zien we u nog eens terug in Barendrecht?

“Als ze me ergens voor uitnodigen wel. Misschien ben ik achter mijn rollator wel aanwezig bij de opening van een nieuw gemeentehuis. Dit gemeentehuis verduurzamen kost heel veel geld. Bovendien is de raadszaal disfunctioneel. Een nieuw gemeentehuis zou je kunnen bouwen op een centrale plaats tussen de twee delen van de gemeente. Ik krijg er nog niet veel handen voor op elkaar. Maar ze moeten er maar eens rustig over nadenken.”

Advertenties uit de krant