Afbeelding

Oppositie tegen financieel verbeterplan van college

Algemeen

BARENDRECHT – De zes oppositiepartijen in de gemeenteraad wijzen samen het financiële herstelplan van het College van Burgemeester en Wethouders af. Dat hebben ze dinsdagmorgen laten weten. De behandeling van de begroting en het herstelplan begint aan het eind van de middag.

Bezuinigingen

De provincie Zuid-Holland is niet tevreden over de begroting van de gemeente Barendrecht. Het college komt daarom vandaag bij de behandeling van de begroting door de gemeenteraad, met een lijst extra bezuinigingen.

Het college heeft een begroting voor het jaar 2024 en een meerjarenbegroting voor de periode 2024 – 2027 opgesteld. Daarbij is er voor 2024 geen sluitende begroting. Dat mag alleen, als in het laatste jaar van de periode (2027) uitgaven en inkomsten weer in evenwicht zijn.

Het college verwacht dat er in 2027 geen begrotingstekort is, omdat het Rijk de uitkering aan de gemeenten zal verhogen. Ook schat het college in dat de kosten maar beperkt zullen stijgen.

Gedeputeerde (provinciebestuurder) Zevenbergen oordeelt dat de kosten meer zullen stijgen dan het college verwacht. En dat het Rijk de gemeenten te hulp komt, is volgens Zevenbergen helemaal nog niet zeker. Er ontstaat in Barendrecht volgens de gedeputeerde in 2027 een tekort van 6 miljoen euro. Als Barendrecht dat niet oplost, wordt de gemeente per 1 januari 2024 onder verscherpt toezicht gesteld. Barendrecht kan dan geen financiële verplichtingen meer aangaan, zonder toestemming van de provincie.

Voorstel college

Het college stelt maatregelen voor om het tekort in 2027 op te lossen. Onder meer door belastingen te verhogen en te besparen op personeel, wegonderhoud en groenonderhoud. Het college hoopt dat deze bezuiniging uiteindelijk niet nodig zal zijn.

Daar is de oppositie het niet mee eens. “Barendrecht verdient een financieel herstelplan dat de lasten voor onze inwoners minimaliseert en de toekomst van onze gemeente waarborgt”, stellen de oppositiepartijen.

“Opvallend is dat het college ervoor kiest om de zwaarste bezuinigingen door te schuiven naar 2027, het eerste volledige jaar van een nieuw college. Als het college in plaats daarvan voor 2024 had gekozen, hadden de bezuinigingen beperkt kunnen blijven.” De keuze is: in 2024 iets meer dan 2 miljoen euro besparen óf in 2027 bijna 5 miljoen euro besparen, stelt de oppositie.

Alternatief

De oppositiepartijen stellen als alternatief voor om in 2024 het tarief voor zakelijk onroerend goed (OZB) direct te verhogen naar het maximale bedrag van 970.200 euro, en om de afvalstoffenheffing in 2024 volledig kostendekkend te maken, wat neerkomt op 1.341.700 euro. Hiermee wordt in totaal 2.311.900 euro extra aan inkomsten gerealiseerd. “Ruim voldoende om te voldoen aan de eisen van de provincie en het financiële evenwicht in 2024 te herstellen”, aldus de oppositie.

PvdA, SGP/ChristenUnie, VVD, Groen Links, D66 en CDA hebben in de gemeenteraad samen 9 van de 29 zetels. Hun alternatief kan alleen aangenomen worden met steun van EVB.

Advertenties uit de krant