Jan van Belzen bij Probus Barendrecht.
Jan van Belzen bij Probus Barendrecht.

Oud-burgemeester boeit Barendrechtse Probus-club

Algemeen

BARENDRECHT – Mannen die na hun werkzame leven graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het terrein van techniek, maatschappij, kunst, geschiedenis en cultuur, komen samen bij Probus Barendrecht.

Probus Barendrecht is één van de meer dan vierhonderd Probus clubs in Nederland. De oorsprong is Engeland: Probus is een samenstelling van Professionals en Businessman.

Burgemeester

Donderdag 21 maart was oud-burgemeester Jan van Belzen te gast bij Probus. Hij vertelde in een zaal van de Bethelkerk over de geschiedenis van het burgemeesters-ambt en illustreerde dat met wat eigen ervaringen.

“Burgemeester is geen baan, maar een bestaan”, zei de Commissaris van de Koning eens. Dat kan Van Belzen beamen. “Altijd ben je burgemeester. Of je nu naar de kerk gaat of benzine tankt. Maar ik heb dat nooit erg gevonden.”

Het burgemeesterschap was lang een echte mannen-baan. “In 1930 werd het mogelijk dat vrouwen burgemeester werden. Maar niemand maakte er gebruik van.”

Zelf kreeg Jan van Belzen als wethouder de ambitie om burgemeester te worden. Hij nam de burgemeester van zijn gemeente in vertrouwen. Die liet de ambitieuze wethouder ervaring opdoen met verschillende kanten van het burgemeestersvak. “Zo mocht ik in Nieuwendijk een kippententoonstelling openen. Tijdens mijn toespraak werden de kippen steeds onrustiger. Totdat iemand riep ‘licht uit!’ Het werd donker en de kippen werden stil. Dat zal ik nooit vergeten. Ik heb voor kippen gesproken.”

Na een periode in het landelijke Graafstroom had Van Belzen behoefte aan een interessantere gemeente. De Commissaris van de Koningin daagde hem uit om te solliciteren naar Barendrecht. Interessant werd het daar zeker, met de bouw van duizend woningen per jaar, een spoorwegongeval in 2009 en verschillende koninklijke bezoeken. Van Belzen kon er zijn gehoor moeiteloos een uur mee boeien.

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten van Probus zijn om de twee weken. De ene keer is er een lezing, zoals deze keer met de oud-burgemeester. Andere onderwerpen die de afgelopen tijd aan bod kwamen waren AI, zorg, erfrecht en energietransitie.
Er zijn ook regelmatig bezoeken. Zo was de Probus-club op bezoek bij de Blankenburgtunnel, het infocentrum doortrekken A16 - A13, de brandweerkazerne en musea.

Informatie

Belangstellenden zich aanmelden is bij :

kamp1946@gmail.com

Meer informatie is ook te vinden op
https://barendrecht.probus-nederland.nl/

Advertenties uit de krant