<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Arco

Column Arco: eindelijk bouwen!

  Column

Barendrecht wil honderden woningen bouwen ten oosten van het station. 'Eindelijk mogen we weer eens bouwen!', was mijn eerste gedachte.

Maar Barendrecht was de afgelopen twintig jaar toch de snelst gegroeide gemeente van Nederland?

Dat is op zich wel waar, maar het was groei waar we als Barendrechters niets over te vertellen hadden. Heel Carnisselande is ons opgedrongen door het Rijk en de gemeente Rotterdam. De boeren en tuinders zijn uit de Zuidpolder verdreven om te voorkomen dat de provincie Zuid-Holland ook dit stukje Barendrecht zou aanwijzen als bouwlocatie. De recreatiegebieden en wat stukjes nieuwbouw in die polder zijn er alleen maar gekomen om erger te voorkomen.

Misschien was de aanleg van de wijken Noord langs de Binnenlandse Baan wel de laatste nieuwbouw die echt uit de koker van de gemeente Barendrecht kwam. Het meesterwerk van ingenieur Wissing werd gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Woonwijken afgewisseld met grote stukken groen. Dat trok tot ver buiten Barendrecht de aandacht.

Daarna werd Barendrecht uitvoerder van plannen die in Den Haag of op de Coolsingel werden ontwikkeld.
Maar nu wordt alles anders. Het project Stationstuinen is een Barendrechts idee. De provincie Zuid-Holland moet er wel blij mee zijn. Eindelijk een nieuwbouwgebied met een gemeente die niet tegenstribbelt. En eindelijk een wijk met een kant en klare aansluiting op het openbaar vervoer. Toch handig, dat station.

Dat betekent dat Barendrecht nu met eigen ideeën kan komen. En laten we dan beginnen met betaalbare woningen voor de jeugd. Jongeren die zelfstandig willen wonen, komen nu vrijwel altijd in Rotterdam of een andere gemeente in de regio terecht. De meeste woningen in Barendrecht zijn voor hen gewoon te duur.

Wethouder Peter Luijendijk legde me pas uit dat er in de bevolkingsopbouw van Barendrecht een deuk zit. De groep tussen 20 en 30-jarigen is zwaar ondervertegenwoordigd. Die zijn gewoon vertrokken.

Het project Stationstuinen biedt de kans om te gaan bouwen voor de Barendrechtse jeugd. Aan de wethouder zal het niet liggen. Hij heeft zelf kinderen in die leeftijd. Ik ook trouwens.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>