Hof van Barendrecht. (impressie: De Roon Architecten)
Hof van Barendrecht. (impressie: De Roon Architecten)

Bouwplan Hof van Barendrecht plotseling openbaar

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Er is een bouwplan in ontwikkeling voor het terrein tussen de Henri Dunantlaan (rondweg) en de Van der Meulenstraat. Op de plaats waar jarenlang een hoveniersbedrijf was gevestigd, is plaats voor 64 appartementen.

Het schetsontwerp ‘Hof van Barendrecht’ is ontworpen door architect René de Roon van De Roon Architecten BV en wordt ontwikkeld door Hans Bahlman van VastgoedNL. Ze zijn door de eigenaar van de grond benaderd met het verzoek om een plan te maken voor het terrein.

 De afgelopen maanden hebben de ontwikkelaars overlegd met ambtenaren van de gemeente. Dat heeft geleid tot een plan dat deze maand wordt voorgelegd aan het college.

Enthousiast

Hof van Barendrecht omvat 26 appartementen voor starters op de begane grond en 38 dure en middeldure appartementen in de drie a vier lagen daar boven. Onder de appartementen komt een parkeergarage. Het complex heeft twee vleugels, met daar tussen een hof. De hoofdentree is aan de Van Hulststraat.

“De 26 startersappartementen worden bewust op de begane grond gebouwd”, vertelt Hans Bahlman. Ze worden rug aan rug gebouwd en zijn toegankelijk vanaf de Henri Dunantlaan of via het hof. De overige appartementen zijn goed toegankelijk voor rolstoelen. Verwacht wordt dat vooral 55-plussers hier belangstelling voor hebben.

De ontwikkelaars zijn enthousiast over de locatie. De Roon: “Het ligt aan de Noordkant van de bestaande bebouwing aan de Van der Meulenstraat. Deze mensen behouden dus hun zonlicht. De Van der Meulenstraat heeft bovendien de achtertuinen op het zuiden liggen. Hof van Barendrecht is ook een heel ‘zacht’ gebouw met veel rondingen en er wordt veel aandacht besteed aan groen.” Aan de kant van de 1e Barendrechtseweg komen geen ramen. Daar wordt de gevel afgewerkt met een cascade van groen.

Starters

Hans Bahlman is blij dat er op deze plaats 26 appartementen voor starters kunnen worden gerealiseerd. “In 2019 hebben de SGP-jongeren een plan ingediend voor starterswoningen. Daarna is het stil geworden. Er is in Barendrecht niemand die iets doet voor die doelgroep.”

De goedkoopste appartementen gaan circa 259.000 euro kosten, vrij op naam. “Voor minder kan het echt niet. En voor dat bedrag bieden we echt iets moois.” Dat de prijs niet lager kan, heeft te maken met de kosten van de grond, bouwmaterialen en bijvoorbeeld de warmtepomp. En met de verplichting om op eigen terrein parkeerplaatsen te maken.

René de Roon heeft gemerkt dat er in Barendrecht maar weinig plaatsen zijn waar dit soort appartementen gebouwd kunnen worden. “We moeten proberen met creatieve oplossingen te komen. We moeten zorgvuldig met deze locaties omgaan, want er is niets anders meer.” Over de ligging van de Hof van Barendrecht is hij enthousiast. “Het is dicht bij het centrum en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Wat wil je nog meer?”

Overleg

“We hebben tot nu toe alleen vertrouwelijke gesprekken gevoerd met ambtenaren”, vertellen De Roon en Bahlman. Tot hun verrassing heeft een omwonende met succes een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) terwijl de ontwikkelaar eerste gesprekken voerde met omwonenden. De gemeente Barendrecht moet nu alle stukken die tijdens het overleg op tafel zijn gekomen, naar buiten brengen.

“Als we groen licht hebben van het college, gaan we verder overleggen met de buurt”, verzekert Hans Bahlman. Het plan moet ook worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Voor de bouw van Hof van Barendrecht moet het bestemmingsplan worden gewijzigd van ‘bedrijventerrein’ in ‘wonen’. Het zal nog minimaal anderhalf jaar duren voordat met de bouw gestart kan worden.

Het verlaten terrein aan de Van Hulststraat.

Advertenties uit de krant