Dit schilderij maakte Margo Bresser bij Inloophuis De Boei.
Dit schilderij maakte Margo Bresser bij Inloophuis De Boei. Foto:

Mensen maken Barendrecht (20): Margo Bresser

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord.

 Vandaag is dat Margo Bresser (57), vrijwilliger creatieve workshops in inloophuizen.

Wat doe je?
Ik verzorg (creatieve) activiteiten voor mensen die te maken hebben (gehad) met kanker of die hun naaste hebben verloren aan kanker. Voor de coronacrisis deed ik dat bij Inloophuis De Boei in het Trefpunt in Barendrecht. Ook was ik wekelijks bij De Boei in Rotterdam assistent van de ‘schilderjuf’. In het inloophuis delen we onze ervaringen met elkaar. Creatief bezig zijn helpt om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken of als afleiding. Wie wil, kan meedoen met schilderen, mandala tekenen, pastel tekenen, haken/breien of bloemschikken. De tafel zat altijd vol en met kerst en Pasen waren we wel met dertig gasten. Af en toe deden we iets speciaal, zoals een etentje, een barbecue, een lunch op de steiger bij de Oude Maas.
Onlangs heb ik gehoord dat De Boei niet meer doorstart in Barendrecht, maar onze groep heeft gelukkig een nieuw onderkomen gekregen in de Buurtkamer Vrijenburg. We gaan ‘t Anker heten en zijn elke maandag open van 10 tot 14 uur voor onze doelgroep. Met elkaar organiseren we een eenvoudige lunch omdat er veel alleenstaanden zijn. Ik ben ook actief bij het inloophuis Entrada in Spijkenisse, in de wijk de Hoek.

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
Ik heb altijd gewerkt als tandartsassistente. Door mijn ziekte en de gevolgen van de behandeling kan ik dat niet meer doen. Ik kwam als ‘gewone’ deelnemer binnen bij De Boei, toen de groep nog in de Triomfatorkerk samenkwam. Dat is elf jaar geleden. De toenmalige begeleider had ervaring met schilderen en zo ben ik erin gerold. Wat creatief bezig zijn betreft ben ik autodidact. Ik haal veel inspiratie van Pinterest en vaak oefen ik met de kleinkinderen. Als ik oppas, gaan we altijd knutselen. Het vrijwilligerswerk geeft mij energie. Ik heb iets te betekenen voor anderen en voor de maatschappij. Ondanks mijn ziekte word ik niet ‘doelloos’ ouder. Ik maakte vriendinnen die ik nog steeds zie. Ik hoop dat mijn inzet ook een opstapje is naar mijn bedrijf Pareltjes van MB. Onlangs kreeg ik de geweldige uitnodiging om vrijwilligerswerk te doen bij het Speciaal Onderwijs in Ridderkerk: kookles en creatieve werkvormen in kleine groepen.

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
De sfeer in een inloophuis is heel bijzonder. We delen onze persoonlijke verhalen met elkaar. Als je zelf te maken hebt gehad met kanker, heb je maar een half woord nodig. Je begrijpt elkaar. Er is altijd een luisterend oor, even een arm om je heen. Zo’n groep is niet te vergelijken met gewone vriendinnen die je voor de gezelligheid ziet. Bovendien wordt de groep altijd begeleid door iemand die zelf ervaringsdeskundige is. In de corona-tijd heb ik ons contact dan ook heel erg gemist en dat hoorde ik ook van de andere deelnemers. We kijken er erg naar uit om elkaar in de Buurtkamer weer te ontmoeten en te steunen.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
Een uitstapje naar de Keukenhof, zes jaar geleden. Het was een fantastische dag met prachtig weer en het groepsgevoel was geweldig. Maar ik onthoud het vooral omdat een deelnemer, een weduwe van mijn leeftijd, de daaropvolgende week ineens overleed. Wij hebben al veel mensen uit onze groep verloren, maar dit maakte heel veel indruk.

Heb je te maken met (iemand met) kanker en wil je ervaring delen? Kijk op www.
stichtinginloophuisentrada.nl of bel Margo op 06-38692092. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.
vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant