Chauffeur Dick van Raffen en voorzitter Carsten Visser tijdens de korte pauze in Heinenoord.
Chauffeur Dick van Raffen en voorzitter Carsten Visser tijdens de korte pauze in Heinenoord.

Buurtbus 716 zit regelmatig helemaal vol met reizigers

Algemeen

Door Arco van der Lee
BARENDRECHT - Buurtbus 716 tussen Heinenoord en Barendrecht voorziet duidelijk in een behoefte. Dat blijkt tijdens een rit op maandagmorgen, met chauffeur Dick van Raffen en voorzitter Carsten Visser.

7.55 uur
De eerste bus naar Heinenoord vertrekt om 7.55 uur vanaf ’t Vlak. Ik krijg gezelschap van Carsten Visser. Hij is voorzitter van Buurtbusvereniging Barendrecht. Samen met secretaris Jolanda Kingma coördineert hij de twee buurtbussen in Barendrecht en de buurtbuslijnen in Albrandswaard en Ridderkerk.
Precies op tijd stopt de bus bij de halte. “’s Nachts staat deze bus bij de gemeentewerf. Hij rijdt eerst leeg naar Heinenoord om te tanken”, vertelt Visser.
De buurtbus 716 vervangt sinds januari  lijn 680 van Connexxion, die wegens een tekort aan reizigers werd opgeheven. De lijn wordt nu verzorgd door vrijwilligers.De buurtbusvereniging werd in de zomer van 2021 benaderd of ze de opgeheven lijn 680 kon overnemen. Na overleg met de vrijwilligers besloot de vereniging mee te werken.

8.02 uur
De bus stopt bij de Zichtwei, bij de scholen Groene Hart en Dalton Lyceum Barendrecht. Er stapt niemand in. Dat is ’s middags wel anders, als scholieren terug gaan naar huis. “We hebben vijftig tot zestig reizigers per dag. Voor een grote bus is dat te weinig. Maar voor een buurtbus zijn dat prachtige aantallen”, zegt Carsten Visser. De reizigers zijn meestal scholieren, maar er gaan toch ook aardig wat forenzen mee. Daarnaast zijn er reizigers die in Heinenoord bij Campo, de Witte Boerderij of het crematorium moeten zijn.

8.06 uur
Met de verslaggever en de voorzitter als enige passagiers stuurt Dick van Raffen de bus vanaf de Kilweg naar de A29, op weg naar de Heinenoordtunnel.

8.12 uur
De bus wordt op het busstation van Heinenoord geparkeerd. Er is even tijd voor koffie in het onderkomen voor de chauffeurs.

8.19 uur
De bus stopt bij de halte op het busstation. Daar staan de eerste reizigers van deze rit. Ze werken op het bedrijventerrein aan de Boonsweg.

8.23 uur
Bij Campo stappen twee mensen uit.

8.25 uur
Bij het crematorium hebben we het verste punt van de rit bereikt. We keren terug naar Barendrecht.

8.28 uur
Bij de Witte Boerderij stapt de laatste reiziger uit.

8.37 uur
De bus nadert de halte Mollenkade, bij een nieuwbouwwijkje. Op de dijk loopt een scholier. “Dadelijk gaat hij rennen”, zegt chauffeur Dick. Zover hoeft het niet te komen. Dick zet de bus even stil en laat de jongen instappen. Het is een vaste klant die elke dag nét op tijd is voor de bus. Honderd meter verder bij de halte stapt nog een scholier in.
8.39 uur
Op busstation Heinenoord stappen de twee passagiers uit. Met zes reizigers erbij is de bus vol. Andere reizigers die mee willen kunnen met ‘gewone’ lijnbussen en een overstap in Lombardijen Barendrecht bereiken. “Om deze tijd, in de spits, moeten we hier weleens mensen laten staan”, zegt chauffeur Dick. Via de busbaan rijden we door de Heinenoordtunnel naar Barendrecht.

8.48 uur
De bus stopt bij de halte Zichtwei. Alle zes passagiers stappen uit en gaan naar de scholen.

8.52 uur
Het Vlak, eindpunt van de rit, is bereikt. Chauffeur Dick heeft een nu paar minuten rust alvorens hij weer koers zet richting Heinenoord voor de volgende rit.

Vrijwilligers
De buurtbussen 726 en 603 worden bestuurd door dertig vrijwillige chauffeurs. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar
busbarendrecht@outlook.com .

De buurtbus rijdt de tunnel in.

Advertenties uit de krant