Afbeelding

Beleef het verleden van Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT - Twee jaar geleden begon Bas Romeijn met zijn website waarop iedereen op een makkelijke manier, via zijn filmpjes het verleden kan beleven. De eerste acht filmpjes die daarop te zien waren trokken in oktober 372 kijkers. Sindsdien is de website snel populair geworden en blijkt zijn opzet geslaagd. Inmiddels staan er 71 filmpjes met een waaier van historische en culturele onderwerpen over Barendrecht en Rotterdam op de site. Ook het publiek groeide snel. Zo werd er in September gemiddeld 150 keer per dag werden een filmpje afgespeeld.

Toch vindt Bas dat hij nog lang niet klaar is. Want hij heeft nog ca. twintig films klaar staan om op de site gezet te worden en heeft hij er ook nog een aantal in bewerking. Het loont dus om een gratis abonnement te nemen. Dan krijgt men bericht als er weer een nieuwe film te zien is. Zijn streven is om zo veel mogelijk opnamen te verzamelen van mensen die ooit met hun film- of videocamera algemene- en historische onderwerpen hebben gefilmd. Vaak zijn die opnamen niet meer op de oude apparatuur afspeelbaar, zodat de neiging groot is om het dan maar weg te gooien. Hij hoopt dat dat niet gebeurd, zodat hij er kleine documentaires van kan maken, waardoor iedereen het weer kan bekijken. Zo kreeg hij kort geleden opnamen uit 1956 van de familie Groenenboom. Beelden uit Rijsoord, van de veiling, de melkboer die aan huis losse melk verkoopt , de groenteboer die met zijn Opel Blitz bestelauto naar zijn huis aan de Middeldijk rijd, landbouwmachines en paarden. Dat kunnen een paar leuke filmpjes worden.  Van de Dordtse filmclub kreeg hij een film over de oorlogsdagen rond de Barendrechtse brug. Daaruit monteert hij nu een interview met één van de soldaten die daarbij betrokken was én een apart filmpje met een gesprek met de dochter van de bij de gevechten gesneuvelde sergeant majoor Becht. De website is dus bezig om uit te groeien tot een bewegend-beeldbank met regionale onderwerpen waar jong en oud wel iets interessants op kan vinden.

Nieuw op de site

"VELO producten in het museum" is de titel van de film die hij nu op de website geplaatst heeft. Daarin laat hij Jan Visser bij de Historische Vereniging Barendrecht vertellen over zijn tijd als constructeur bij de voormalige wasmachinefabriek VELO en over de historische wasmachines, Velora radio`s en  Velolux trapnaaimachines die daar aanwezig zijn.

Beleef het mee op basromeijnfilms.blogspot.nl

Advertenties uit de krant