Kom ook filosoferen met Ralph Kruizinga.
Kom ook filosoferen met Ralph Kruizinga.

Filosoferen in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT - Iedere maand vindt er een filosofieavond plaats in bibliotheek Het Kruispunt. Deze avonden worden begeleidt door filosoof Ralph Kruizinga. Er wordt over allerlei verschillende onderwerpen gesproken met een kleine groep mensen.

,,Er zijn maar weinig gelegenheden waar men zijn mening kan verkondigen", vertelt Ralph. ,,Je ziet dat vooral bij een debat, maar dat is niet de juiste manier om tot een goed antwoord te komen bij een vraag. Daar gaat het vooral om mensen te overtuigen van je eigen standpunt. Bij filosofie gaat het juist om de gezonde nieuwsgierigheid. Durven je mening te veranderen en op een andere manier naar een vraagstuk te kijken."

Er is geen goed en fout in de filosofie

Ralph studeerde filosofie in Antwerpen en mag zich Master of Arts in de wijsbegeerte noemen. ,,Ik ben filosoof maar dat betekent alleen dat ik niks doe en dingen weet. Uiteindelijk ben ik in de journalistiek terechtgekomen omdat daar nu eenmaal meer werk in is dan in de filosofie", zegt hij. ,,Ik heb veel verschillende dingen gedaan. Van het werken voor PSV – voetballers interviewen en programmaboekjes maken – tot commerciële teksten schrijven en voor omroep Brabant werken. Vorig jaar ben ik van Eindhoven verhuisd naar Rotterdam en ben ik in de bibliotheek terechtgekomen. Als ik had geweten hoe leuk het is om in een bibliotheek te werken, had ik dit veel eerder gedaan. Hier komt ik veel leuke en interessante mensen tegen. Mensen die nog wel af en toe een boek lezen."

Ralph vindt het erg leuk dat hij nu ook deze filosofieavonden kan begeleiden. ,,Ik ben zelf veel bezig met 'de grote vraagstukken'. Eigenlijk probeer ik iedere keer weer mijn eigen overtuiging te veranderen door op een andere manier ernaar te kijken. Ik dacht toen ik begon met de studie dat ik antwoorden zou krijgen op de vraagstukken van het leven. Bestaat er een God? Wat gebeurt er als je dood gaat? Maar ik kreeg alleen maar meer vragen. Dat is filosofie. Tijdens de avonden houden we de Socratische methode aan. Dat houdt in dat we veel vragen stellen en daardoor steeds een stapje verder komen."

De avonden in de bibliotheek zijn voor iedereen. ,,Het is een misverstand je intellectueel zou moeten zijn om te kunnen filosoferen. Iedereen doet het en kan het. Er is dan ook geen goed en fout in de filosofie." De avonden worden gegeven onder de titel 'Wat is wijs'. Het zijn kleine groepen, waardoor iedereen aan het woord komt en zijn zienswijze kan delen.

De eerstvolgende avond is op 26 oktober van half acht tot half tien in bibliotheek Het Kruispunt. Deze avond zal het over mannelijkheid gaan. (Denk aan de veelbesproken reclame van SIRE waarin ouders worden opgeroepen om jongens, weer jongens te laten zijn.) Aanmelden kan via www.debibliotheekaanzet.nl/actueel/agenda/evenementen/wat-is-wijs2.html.

De keer daarop is op 23 november en dan staat het onderwerp 'robotica' centraal. Er wordt dan gesproken over de digitalisering in de samenleving en in hoeverre computers mensen kunnen vervangen.

Advertenties uit de krant