Nikko, Legion Streetwear en SQM Bouwmanagement klopten direct op de deur om te sponsoren.
Nikko, Legion Streetwear en SQM Bouwmanagement klopten direct op de deur om te sponsoren.

Quinty van Dijk Nederlands Kampioen kickboksen

Algemeen

In februari van dit jaar moest Quinty van Dijk (12) nog toekijken hoe haar tegenstander, Romy Loevering, tot Europees kampioen gekroond werd. Ze was in een titelgevecht verslagen door haar opponent. Twee maanden later kreeg Quinty haar herkansing in 's Heerenberg. In een nieuwe confrontatie kreeg ze de kans revanche te nemen op de verloren partij in een titelgevecht om het Nederlands kampioenschap.
Haar trainster, ex-wereldkampioen Roxanne Gaal, had de wedstrijd goed geanalyseerd en een tactiek bedacht die haar naar de overwinning zou brengen. Dit keer moesten meer combinaties van stoten en kicks haar opponent klein krijgen. De strategie werkte. De Barendrechtse kickbokser had geleerd van de verloren partij. Na drie slopende ronden van één minuut kreeg Quinty de kampioensbelt om haar middel. Zij was de nieuwe Nederlands kampioen in de klasse 13 jaar onder de 55 kilo.

Rico Verhoeven
Na een korte periode op de evenwichtsbalk en aan de rekstok, koos de 12-jarige leerling van het Dalton Lyceum ruim vier jaar geleden voor het kickboksen. In eerste instantie was het doel om door de sport meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden. Al snel bleek dat dit de sport was die bij haar paste. In korte tijd is ze gegroeid naar een tegenstander van wie voornamelijk de kicks ontzag inboezemen.
Quinty: ,,Turnen vond ik niet leuk. Voor het kickboksen heb ik alles over. Ik wil daarin net zo goed worden als Rico Verhoeven en Tiffany van Soest en uiteindelijk wereldkampioen worden. Kickboksen vind ik leuker dan boksen omdat je meer mag. De kicks vind ik het leukste om te doen, maar alleen door goed te combineren met handen en voeten kan je een tegenstander verslaan. Nee, ik ben nooit bang als ik de ring in ga. Iets dat je van mijn tegenstanders niet altijd kan zeggen. Mijn kicks zijn nogal hard."
Quinty lacht als ze het zegt, wat de vraag uitlokt of ze wel eens medelijden heeft als ze een tegenstander zichtbaar zeer doet. ,,Nee hoor, ik denk dan alleen nog maar aan keihard doorgaan. Afmaken nu."
,,Een partij duurt drie ronden. Als de scheidsrechter ingrijpt of als de tegenstander huilt, dan is de partij eerder voorbij. Het lijkt een harde sport maar ik ben nog nooit geblesseerd geweest. Hooguit een beetje spierpijn, maar verder niet. Wij vechten ook nog met hoofdbescherming en mogen alleen maar op het lichaam stoten en schoppen.
Moeder Esther, die haar dochter drie keer per week naar Sportstudio Club Active aan de Brugge in Barendrecht brengt en twee keer naar RV Sports in Halsteren om te trainen, luistert trots naar haar dochter. ,,In het begin vond ik het wel moeilijk en was ik bang dat ze zwaar geblesseerd zou raken, maar die angst heb ik niet meer. Ze doet het erg graag, heeft talent en staat onder hele goede begeleiding. Dat geeft ons als ouders vertrouwen."

Verlegen
In het gesprek oogt de blonde Quinty lief en soms ietwat verlegen, maar als we tijdens de training een poosje meekijken, zien we al snel een verandering. Geconcentreerd en met een meedogenloze blik in haar ogen stoot en trap ze naar haar sparringpartner.
Moeder Esther: ,,Quinty heeft een lief karakter, is sociaal en heeft een sterke wil. Haar sport beoefent ze met heel veel passie en vuur. Dat ziet er agressief uit. Buiten de ring is het anders. Maar, ze staat haar mannetje, dus het doel om weerbaarder te worden is zeker gehaald."

Advertenties uit de krant