Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Nederlandse vakantieglorie

Welke plek in Nederland ziet jaarlijks zestig miljoen mensen? Welke plek kenmerkt zich door drukte, de kleur blauw en een rollend geluid? Waar vind je in Nederland een kleine bieb met totaal 1250 boeken geschreven in dertig verschillende talen? Denkt u ook aan die plek in het Noorden waar vroeger het Haarlemmermeer zich bevond en waar nu de grootste haven (zonder schepen) in Nederland gevestigd is? Schiphol… 

Vorige week reisde ik met de trein naar Amsterdam en dat kan het snelst met de verbinding via Schiphol. Zo kwam het dat ik zowel op de heen- als op de terugweg me even in deze wereldberoemde bijenkorf bevond. Alles wat je daar ziet, hoort, ruikt en voelt, is vakantie. Hoofden die om de zoveel seconden naar boven 'vliegen' om te kijken hoe laat en bij welke gate hun vliegtuig vertrekt. Koffers die achter personen aan hobbelen, de een nog groter en de ander nog strakker dicht gegespt. Kortom, Schiphol is al een vakantieoord op zich.

Toen ik weer in de trein zat, zaten tegenover mij twee Chinese toeristen. Op dat moment vroeg ik mij af: ,,Wat zouden toeristen nu van Nederland denken?" Wat is nu typisch Nederlands? Volgens mij begint dat al bij het vertrek in eigen land, wanneer je wordt opgewacht in een typisch Delftsblauw vliegtuig en eenmaal in de lucht krijg je van de stewardess een typisch Nederlands eetpakketje (lekker zuinig) waaronder een stroopwafeltje.

Tenslotte kom je dan in Nederland aan en kan je bijvoorbeeld al op Schiphol je eerste foto maken in een mega-klomp om vervolgens voor jezelf natuurlijk een paar in je eigen maat aan te schaffen.

Als je tenslotte al tien keer verdwaald bent en je eindelijk het treinstation gevonden hebt, wacht je de volgende Nederlandse verassing: het flexibele dienstrooster van onze treinen…

Mocht het geel-blauwe gevaarte dan uiteindelijk langzaam puffend aan komen rollen en je hebt een plekje bemachtigd, dan speelt het volgende Nederlandse tafereel zich af: je zit in een coupé met druk discussiërende Nederlanders die ieder hun eigen mening geven over het weer, terwijl de, netjes in vakjes en hokjes opgedeelde weilanden, buiten voorbijschieten.

Wat zouden we eigenlijk toch trots moeten zijn op ons kikkerlandje, vind je ook niet?

Florian

Meer berichten