Afbeelding

Gehoorscreening en hielprik thuis

Algemeen

BARENDRECHT - Met een pasgeboren baby over straat, voor veel ouders best een grote stap. Daarom doet het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de gehoorscreening en hielprik bij pasgeborenen voortaan thuis. Sinds 1 januari ook in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk.

Zowel de gehoorscreening als de hielprik vallen onder het landelijk screeningsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het CJG leidde hiervoor een team professionals op dat de landelijke kwaliteitseisen volgt, de gehoortest afneemt en het bloedmonster van de hielprik naar het laboratorium verzendt.

De CJG-professional doet beide screeningen in één keer bij baby's die tussen de vier en zeven dagen oud zijn. Dit wordt thuis gedaan, dus een bezoek aan het consultatiebureau is hiervoor niet meer nodig. Het doel hiervan is dat ouders minder worden belast in de eerste dagen na de geboorte.

In andere gemeenten werkt het CJG al langer op deze manier. De ervaring is dat ouders deze werkwijze prettig vinden. Kijk voor meer informatie of contact met het CJG op www.centrumvoorjeugdengezin.nl.

Advertenties uit de krant