Afbeelding

Duurzaamheid met realisme

Algemeen

INGEZONDEN

Discussie over de energietransitie vindt naast landelijk ook lokaal plaats. Op 5 februari besprak de raadscommissie ruimte de Regionale Energie Strategie (RES). De wethouder (GroenLinks) wil de bespreking techniekloos voeren, daarin gesteund door de voltallige coalitie.

Is dat terecht? Wanneer je de cijfers in de concept-RES uitpluist kom je tot de volgende berekening. Om in Barendrecht een volledig CO2-vrije energievoorziening te realiseren is nodig: 8 – 14 km2 aan zonnevelden. Ter vergelijking. Barendrecht is 21 km2; 280.900 woningen met zonnepanelen; 81 - 112 windturbines van 3 MW (tiphoogte tussen de 125 en 180 m).

Waarom er in deze strategie wordt afgezien van de techniek, wordt nu duidelijk. Het blijkt namelijk VOLSTREKT ONHAALBAAR! En deze onhaalbare exercitie kost de Barendrechtse gemeenschap bovendien 1 miljard. Dat bevestigt het college in antwoord op onze vragen.

Echt voor Barendrecht vindt de hier gepresenteerde perspectieven dan ook niet realistisch. De energiebehoefte van Barendrecht blijkt simpelweg niet opgelost te kunnen worden door enkel gebruik te maken van bestaande duurzame energiebronnen. Bovendien is dat peperduur. Wij vinden het onvoorstelbaar dat er door de coalitiepartijen ingestemd wordt met een techniekloze bespiegeling. Wanneer je de technische (on)mogelijkheden niet bij de discussie betrekt, dreigt utopisch wensdenken. Daar kun je geen beleid op maken.

Volgens EVB ziet realistisch duurzaamheidsbeleid er als volgt uit: We ondersteunen inwoners die energie willen besparen en opwekken. Denk aan isoleren en de aanschaf van zonnepanelen; De gemeente gaat actief aan de slag met de eigen gebouwen, zoals scholen; We onderzoeken de mogelijkheden van regionale en plaatselijke warmtenetten; Zonneweides op daartoe aangewezen plaatsen zijn mogelijk, maar de Zuidpolder blijft vrij; Geen zware windmolens in ons dichtbevolkte gebied.

Dit is waar EVB het in de raad over wil hebben. Doen wat nu kan en geen beslissingen nemen waar we later spijt van krijgen. Want met de hier gepresenteerde perspectieven gaan we het niet redden en jagen we bewoners onnodig op kosten.

Echt voor Barendrecht,
Miranda Mes - le Feber

Advertenties uit de krant