Afbeelding

Marko Broeders nieuwe clustercommandant

Algemeen

BARENDRECHT - Marko Broeders is sinds 1 februari clustercommandant bij Brandweer-district IJsselmonde. Hij is de opvolger van Rob Lange. Dit district omvat de kazernes van vrijwilligersposten Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Rotterdam-Zuid en beroepspost Groene Tuin Rotterdam. 

De 45-jarige Broeders, getrouwd en vader van twee kinderen, is sinds 1998 werkzaam bij de brandweer. Hij begon als vrijwilliger in Rozenburg en werd in 2002 officier in Algemene dienst. Sinds 2005 is Barendrecht zijn woonplaats, toen is hij gestopt als vrijwilliger. Binnen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) heeft Broeders diverse functies bekleed binnen de afdelingen materieel, opleiden en oefenen en was hij waarnemend postcommandant. Sinds de reorganisatie in 2012 is hij Hoofd Operationele Zaken en in een piketfunctie Hoofd Officier van Dienst.

Vroeger had elke post een commandant, na de overgang naar de Veiligheidsregio ontstond de functie van postcommandant. Later ontstond de naam clustercommandant. Een groot deel van de taken liggen nu bij het (vrijwillige) lokale kader. De clustercommandant is de verbinding tussen de VRR bedrijfsvoering en de lokale posten.

Broeders: ,,De meeste vrijwilligers komen alleen om te blussen en op oefenavonden in de weer te zijn. Veranderingen in de bedrijfsvoering moet je op een gedegen manier uitleggen. Daarnaast is er een sociaal aspect. Op iedere kazerne is er een andere cultuur. Dit komt voort uit een groot historisch besef. Maar de tijd veranderd en een lokale post moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een beroepspost. Het is aan de clustercommandant om het juiste evenwicht te vinden binnen de posten.''

Broeders hoopt met het lokale kader draagvlak te creëren om een gezonde brandweerpost te houden met voldoende vrijwilligers. Broeders wil zoveel mogelijk mensen uitdagen om te solliciteren. ,,Want zonder vrijwilligers gaat het niet, nu en ook zeker niet in de toekomst.'' Meer over een functie bij de brandweer is te vinden op www.betrokkenvrijwilligers.nl.

Advertenties uit de krant