Afbeelding

Onderzoek naar ANPR-camera's

Algemeen

BARENDRECHT – ANPR-cameratechnologie wordt meegewogen als optie in het integraal veiligheidsplan, dat dit jaar herzien wordt voor de jaren 2020-2024. De technologie kan van grote toegevoegde waarde zijn bij het voorkomen en oplossen van misdrijven. EVB vroeg hier dinsdag in de raadsvergadering om via een motie, die steun kreeg van alle partijen behalve GroenLinks.

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De kentekens worden vergeleken met een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

De motie vraagt om de benodigde investering voor de aanschaf en installatie van twee ANPR-camera's op door de politie geadviseerde plaatsen in Barendrecht, aan de Kilweg en Dierensteinweg. Die investering bedraagt ongeveer 200.000 euro, die in acht jaar kan worden afgeschreven. Dat komt neer op zo'n vijftig cent per inwoner per jaar, liet indiener Ruben van der Leer dinsdag weten. De politie neemt de jaarlijkse onderhoudskosten voor haar rekening.

Het voorstel was de investering op te nemen in de voorjaarsnota, maar daar voelden de andere partijen niets voor. Dat heeft te maken met de ombuigingen waar de gemeente voor staat en met het feit dat de techniek in 2019 en 2020 nog niet gebruikt kan worden, omdat de politie op dit moment niet voldoende UMTS-frequenties heeft.

De politie streeft ernaar die frequenties in 2021 te hebben. Burgemeester Van Belzen gaf aan zeer sympathiek tegenover het voorstel te staan en stelde voor de overweging mee te nemen bij het herzien van het integraal veiligheidsbeleid. GroenLinks vond het te vroeg nu al te spreken over een investering. De overige partijen steunden het aangepaste voorstel.

Advertenties uit de krant