Afbeelding

Kinderen balen van nieuwe speeltoestellen

Algemeen

BARENDRECHT - De jeugd aan de Waddenring baalt flink. In november is het speelveldje tegenover appartementencomplex De Brug aangepakt. Fijn, zou je denken. Maar voor Renzo, Dean, Isa, Jamie, Boyd, Liam, Rohan en andere kinderen is het balen, want ze zijn hun voetbalveldje kwijt.

Renzo: ,,De wipwap staat midden op het veld. Daardoor kunnen we niet meer goed voetballen en moeten we heel goed opletten. We zijn bang dat de kleintjes erover vallen of dat iemand zich pijn doet.'' Het speelveld aan de Waddenring ziet er prachtig uit. Er zijn nieuwe klimtoestellen neergezet. Maar praktisch is het niet, volgens de kinderen. Dean: ,,Niemand gebruikt de klimtoestellen.''
Volgens de jongens is het zonde van het geld. Het veldje was voor hen goed zoals het was. Dean: ,,We konden kiezen uit twee opties. Maar die andere was nog slechter.'' Renzo: ,,Wat we vooral vervelend vinden, is dat het zo onhandig is ingedeeld. Als ze de wipwap bijvoorbeeld de achterkant hadden neergezet en het klimrek wat meer opzij, dan was er genoeg plek geweest om te blijven voetballen.'' Er is één pluspunt volgens de jongens: dat er bosjes geplaatst zijn. Die zorgen ervoor dat de bal niet meer zo vaak de sloot in rolt.

Navraag bij gemeente Barendrecht leverde een afbeelding van het ontwerp op. Daaruit blijkt dat de vlinderwip niet op de juiste plek in neergezet. Die was gepland achter het palenparcours. ,,We gaan ermee aan de slag en kijken of we (gezien de obstakelvrije ruimte) de wip achter het parcours kunnen plaatsen'', laat een woordvoerder weten.

Speeltoestellen worden vervangen wanneer de gemeente de veiligheid niet meer kan garanderen of ze aan het eind van de technische afschrijving zitten. Daarnaast wordt een speelplek opnieuw ingericht als de demografische gegevens sterk wijzigen. Omwonenden binnen een straal van zo'n tachtig meter worden geïnformeerd. Afhankelijk van de werkzaamheden en locatie worden bewoners uitgenodigd mee te denken of wordt gevraagd een keuze uit diverse voorstellen te maken. Dat laatste was het geval voor de Waddenring. Over de keuze heeft de gemeente voorafgaand geen opmerkingen ontvangen.

In het Havenkwartier wonen 108 kinderen tussen de zes en elf jaar. Deze leeftijdsgroep had in de wijk twee speelplekken, terwijl er voor hetzelfde aantal kinderen van nul tot vijf jaar tien speelplekken zijn. Aan het Havenkwartier zijn bewoners niet blij zijn met het nieuwe toestel achter hun huis. Aan de Van Hobokenhaven staat een glijbaan op een terp naast de sloot, waardoor dappere glijders in het water belanden. Bewoners vragen zich af wat de logica is achter de nieuwe toestellen.
Een woordvoerder van de gemeente hierover: ,,Speeltoestellen voor kinderen van zes tot elf jaar hebben meer ruimte nodig dan speeltoestellen voor kinderen van nul tot vijf jaar. Omdat de speelplekken aan de groenstroken van de Van Hobokenhaven, Boelehaven en Smithaven de meeste vrije ruimte hebben, zijn deze speelplekken uitgekozen voor herinrichting voor oudere kinderen. Onze inzet is uiteraard dat zoveel mogelijk mensen enthousiast zijn over de nieuwe inrichting. Met bewoners die er minder gelukkig mee waren en de gemeente daarover hebben benaderd, hebben gesprekken plaatsgevonden.''

De gemeente wijst erop dat aan de overkant van de wijk een trapveld is in het Riederpark, tussen de grondwallen. ,,Wellicht is dit een goed alternatief voor de voetballende jeugd uit Gaatkensoog?''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant