<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl

Alleen op een landgoed

HEERJANSDAM - Wat doet die tent in de polder van Heerjansdam? De opvallende kampeerplek is een project van kunstenaar Joyce Overheul. Ze verbleef in opdracht van Bergarde Galleries een week op landgoed Het Buitenland om zo te ervaren hoe het is om alleen op een landgoed te zijn. Dit ter voorbereiding op de buitententoonstelling Playground (1 juni), waarvan haar werk deel zal uitmaken.

Overheul is al jaren gefascineerd door het radioproject Alleen op een eiland - Dagboek van een eilandbewoner uit 1971. Schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans verbleven een week op het onbewoonde Waddeneiland Rottumerplaat. Ze hadden dagelijks enkel een kort moment radiocontact met het vaste land. Natuurliefhebber Wolkers beleefde het avontuur als de hemel op aarde, maar Bomans werd juist ziek en was angstig. Overheul is geïnspireerd door dit fascinerende experiment.

De kampeerweek was behoorlijk pittig, onder andere door de nachtvorst en de koude wind. De eerste nacht vroor het vier graden en Overheul vond de volgende ochtend ijsplakkaten op de luifel van haar tent. Toch was de ervaring vooral bijzonder, met name de vele geluiden. ,,Op het landgoed hoor je naast vogelgeluiden nog zoveel meer. Klein wild en ruisende bomen, maar ook landbouwvoertuigen, treinen en boten. Het mooiste geluid vond ik het ruisende riet".

Daarnaast raakten de dieren iedere dag meer gewend aan de witte tent en haar tijdelijke bewoner. De fazanten, ganzen en hazen kwamen iedere dag een stukje dichterbij. In tegenstelling tot Rottumerplaat is de polder wel bewoond. Hierdoor had Overheul ook goede gesprekken met wandelaars. Ze sprak met hen over de natuur en hoorde bijzondere jeugdherinneringen aan het gebied.

Op de vraag of Overheul zich meer ziet als de natuurminnende Wolkers of de stadse Bomans moet ze even nadenken. ,,Mijn ervaring was denk ik een mix van beiden, maar als ik echt moet kiezen ga ik voor Wolkers. Ik realiseerde me deze week des temeer dat hoe we de natuur ook proberen vorm te geven, we als mens in de natuur te gast zijn. We achten onszelf onmisbaar in deze wereld, maar de natuur gaat ook zonder ons verder". 

Benieuwd naar de ervaringen? Geluidopnames vormen de basis voor een kunstwerk, waarin Overheul mensen meeneemt in haar ervaring. Vanaf 1 juni is het zelf te ontdekken tijdens de buitententoonstelling Playground op landgoed Het Buitenland (Heerjansdam). De tent vormt samen met dertig andere werken een kunst- en natuurwandeling. Playground is een initiatief van Bergarde Galleries.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>