Hugo Langendoen en Coby van der Schee zijn betrokken bij de organisatie van de reis.
Hugo Langendoen en Coby van der Schee zijn betrokken bij de organisatie van de reis.

Naar Duitsland en Tsjechië in het kader van 75 jaar vrijheid

Algemeen

BARENDRECHT – Voor de tweede maal wordt er vanuit Barendrecht een reis georganiseerd naar plaatsen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en onvrijheid. Deze maal maken bezoeken aan Theresienstadt en Lidice deel uit van het programma van de reis in april 2020. Aanleiding is de viering van 75 jaar vrijheid.

door Arco van der Lee

Vijf jaar geleden was er ook een dergelijke reis. Toen georganiseerd door het 'Vier 5 mei Comité'. Deze maal komt het initiatief van de Stichting Stedenband. Secretaris Hugo Langendoen en oud-secretaris Coby van der Schee waren er vijf jaar geleden ook bij en zijn nu betrokken bij de organisatie van de nieuwe reis.
"Indrukwekkend", zo omschrijft Hugo Langendoen de reis van vijf jaar geleden. "Het gaf voor mij Pasen een andere dimensie."
Coby van der Schee was op een andere manier onder de indruk. Zij herinnert zich het bezoek aan het vroegere concentratiekamp Theresienstadt. "Het begon daar te sneeuwen. Dat maakte op mij grote indruk. Je realiseert je dan dat mensen daar onder allerlei omstandigheden vast hebben gezeten en geleden hebben." In voormalige concentratiekampen in Duitsland zijn de meeste barakken en andere gebouwen na de oorlog gesloopt. In het Tsjechische Theresienstadt staan alle gebouwen er nog. "We waren daarna best wel stil", herinnert Van der Schee zich.

Vorige keer gingen 36 mensen mee, waaronder burgemeester Jan van Belzen. Er wordt nu weer gestreefd naar dat aantal.

De reis vindt plaats van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april, het paasweekend. In het kader van het thema Vrijheid wordt op de eerste dag gestopt aan de voormalige grens tussen Oost en West-Duitsland. In het grensmuseum van Bad Sachsa wordt getoond hoe door de DDR (het communistische Oost-Duitsland) werd voorkomen dat mensen de grens konden oversteken.

De tweede dag wordt doorgebracht in Dresden. De stad is herbouwd na een bombardement in 1945. Er wordt ook een museum over het DDR-verleden bezocht.

Communisme

Aan het eind van de tweede dag wordt de reis vervolgd naar Louny. Volgend jaar bestaat de stedenband tussen Barendrecht en Louny 30 jaar, wat de reis extra bijzonder maakt. Er wordt daar twee keer overnacht in een hotel. De Barendrechters krijgen een rondleiding door de oude binnenstad van Louny.

"We hebben mensen in Louny gevraagd of ze ons kunnen vertellen hoe ze het leven onder het communisme hebben ervaren", vertelt Coby van der Schee. Zij en Hugo Langendoen hebben de afgelopen jaren gemerkt dat Tsjechen niet snel over die tijd vertellen.

Langendoen: "Voor hen is het dertig jaar geleden dat ze zijn bevrijd van het communisme. Ze zijn dus twee keer bevrijd. Hun laatste bevrijding is voor hen dus veel dichter bij dan onze bevrijding." Als leraar op Calvijn Groene Hart merkt hij dat de val van het communisme voor 16-jarigen van nu toch ook al lang geleden is. "Terwijl ik me nog heel goed herinner hoe ik door mijn vader uit bed werd gehaald om op televisie te kijken naar de val van de Muur."

Op de derde dag van de reis worden Theresienstadt en Praag bezocht. Op de laatste dag wordt 's ochtends het dorp Lidice bezocht. Dat werd in 1942 door de Duitsers vernietigd. Daarna rijdt de bus terug naar Barendrecht.

Deelname aan de reis kost 349 euro. Dat bedrag kan lager uitvallen, als er subsidie wordt toegekend.

Tsjecho Reizen zorgt voor het 'technische' deel van de reis, zoals het boeken van de bus en de hotels en de financiële afwikkeling. Op 15 december wordt beslist of zich voldoende mensen hebben aangemeld. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Informatie

Voor informatie en aanmelding kan men kijken op www.stedenbandbarendrecht.nl of bellen met Coby van der Schee (0180-615295) en Anke van de Boogert (06-55570435).

Ook Theresienstadt wordt tijdens de reis bezocht.

Advertenties uit de krant