Afbeelding

Janny Kofman (77)

Algemeen

Waar kennen we jou van?

In 1962 ben ik in Barendrecht komen wonen. Ik ben lid geweest van verschillende sportverenigingen. Rond mijn vijftigste werd ik lid van de klaverjasvereniging van de ANBO. Al snel zat ik in het bestuur en organiseerde ik vele uitjes voor de ouderen van onze samenleving. 1 februari 2017 ben ik met de stichting Samen op Pad Barendrecht begonnen. Ik doe alles zelf. De stichting verzorgt een Kerstdiner en een Paasbrunch. Uitjes en creatieve middagen. Naast de stichting verzorg ik twee keer per maand een bingomiddag en iedere week line-dance-les.

En vorige maand ontving u een waarderingsspeld van de gemeente.

Ja, dat had voor mij niet gehoeven. Maar het was toch wel fijn om die waardering voor mijn vrijwilligerswerk te krijgen. Ik vind het erg leuk om mensen blij te maken en om ze een fijne dag te bezorgen. Ik houd van organiseren en van uitdagingen. Zo was de zaal die ik huurde voor de Paasbrunch duurder dan gebudgetteerd. Dus besloot ik, om toch binnen het budget te blijven, de brunch zelf te maken. Een hele klus, maar het lukte.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben alleenstaand. Ik heb een dochter van 54 jaar, een schoonzoon en een kleinzoon van 15 jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik was een wildebras. De stoeltjes naast me van de zweefmolen vasthouden op de kermis en dan een grote zwieber geven, zodat je extra hoog vloog. Of extra hoog proberen te komen in het schommelschip. Ik kende geen angst en eigenlijk nog steeds niet. Ook denk ik aan toen ik elf jaar was en ik mijn eerste wintertrui breide. Ik won er meteen de eerste prijs mee bij een wedstrijd. De prijs was een theelepeltje met mijn voorletter erin.

Waar word je gelukkig van?

Van dansen. Ik zit in het bestuur van een stijldansvereniging, maar helaas heb ik geen danspartner meer. Ook rock 'n rollen op oude traditionele jazzmuziek doe ik graag. Bloemen, creatief bezig zijn en ik kan ook genieten van mijn eigen creaties.

Waar ben je verdrietig om geweest?

Ik heb elf jaar lang mijn man verzorgd terwijl hij Alzheimer had. Hij overleed nu bijna tien jaar geleden. Het duurde lang voordat ik weer een relatie durfde aan te gaan. Helaas overleed mijn nieuwe vriend kort nadat we samen waren, aan de gevolgen van een hartstilstand.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik zou graag weer een relatie hebben. Ik mis de warmte en het samen kunnen delen.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?

Gedreven en een persoon die het moeilijk vindt om 'nee' te zeggen.

Hoe sta je 's morgens op?

Heel rustig. Met de krant en een ontbijtje. De tijd verschilt met de dag. Het is maar net hoe goed ik heb geslapen.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Ik ben mijn hele leven aan de lijn vanwege mijn langzaam werkende schildklier. Ik kan moeilijk van Engels drop afblijven, daarom haal ik het niet in huis.

Wat heb je geleerd van je moeder?

Doordat mijn moeder erg onderdanig was aan mijn vader heb ik geleerd hoe het niet moet. Ik ging voor de gelijkwaardige relatie.

Wat zijn je angsten?

Stop mij niet in donkere kleine ruimtes. Ik weet nog dat als ik met de bus naar mijn werk ging, we als haringen in een ton stonden. Als de bus dan ook nog in een tunnel stopte, moest ik echt rustig proberen te blijven.

Waar kijk je naar op televisie?

Nieuws, actualiteiten en voetbal. Ik ben een Ajax-fan. Verder vind ik 'Droomhuis gezocht', 'Ik vertrek' en 'Dokters van nu', dancing with the stars en 1 tegen 100 leuk om te zien en op zijn tijd een detective.

Wat vind je stom?

Sommige situaties in het verkeer. Mensen die op het laatst invoegen zodat ze jou en zichzelf in gevaar brengen en fietsers die nog even snel voor je auto langs komen. Zo gevaarlijk.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Het zou fijn zijn als ik mezelf beter zou kunnen accepteren zoals ik ben. Ik ben een perfectionist en dat is niet altijd gemakkelijk, niet voor mezelf, maar ook niet voor een ander.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Een vriendin om even bij te praten.

Wat is je favoriete quote?

Leer van gisteren, droom van morgen en leef vandaag.

Wil je nog iets toevoegen?

Mensen die zich willen aansluiten bij stichting Samen op Pad kunnen mij bellen via 0180-617805 of mailen via jannykofman@gmail.com.
En naar de bingo kan iedereen komen die dat leuk vindt. Het is iedere eerste en derde vrijdag van de maand in de Waterpoort vanaf 13.30 euro. En het kost 3 euro per plankje.

Advertenties uit de krant