Logo deschakelbarendrecht.nl
Sommige handelingen zijn voor Arend Wesdijk nog altijd pijnlijk, zoals gitaarspelen: "Als ik een uur speel, bloeden mijn vingers."
Sommige handelingen zijn voor Arend Wesdijk nog altijd pijnlijk, zoals gitaarspelen: "Als ik een uur speel, bloeden mijn vingers." (Foto: Jos Wesdijk)

Arend Wesdijk ambassadeur van VN-gehandicaptenverdrag

BARENDRECHT - Arend Wesdijk is sinds deze maand ambassadeur van het zogenoemde VN-gehandicaptenverdrag. Samen met andere ambassadeurs zet hij zich in voor een inclusieve samenleving en betere toegankelijkheid en participatie voor mensen met een beperking.

"Als je niet zelf in een rolstoel zit of slecht ziet, realiseer je je vaak niet hoeveel belemmeringen en obstakels mensen met een beperking tegenkomen. Dat moet echt anders." Wesdijk (38) liep zelf in 2013 ernstige brandwonden op. "Ken je dat gevoel dat je vingers zo pijn doen van de kou, dat je er misselijk van wordt? Zo stond ik voor mijn eigen voordeur en ik kreeg de sleutel simpelweg niet omgedraaid." Ook de afhankelijkheid van thuiszorg en het nagekeken worden op straat, kent hij. Dat gaf hem ook vertrouwen, want hij ontdekte dat zijn eerdere adviezen als lid van Wmo-Platform Utrecht klopten. "Als je het niet zelf hebt meegemaakt, is het toch lastiger een goed beeld te vormen. Het kan wel, dat is gebleken, maar juist door goed te luisteren en te kijken naar mensen met een beperking."

In Barendrecht is meer aandacht voor toegankelijkheid en inclusie hard nodig, vindt Wesdijk. "Gelukkig wordt dat breed gedragen door de gemeenteraad en het college. We zijn nu bezig met een plan om het onderwerp beter onder de aandacht te brengen. En om echt zaken veranderd te krijgen natuurlijk."

Meer berichten