Afbeelding

College: bezwaar tegen afvalbeleid afwijzen

Algemeen

BARENDRECHT – Op de agenda van de gemeenteraad staat op dinsdag 17 december het bezwaar van zeven bewoners van Carnisselande tegen de manier waarop in Barendrecht het huisvuil wordt ingezameld.

De bewoners hebben een bezwaarschrift ingediend bij de Commissie voor de bezwaarschriften van de gemeente. Het bezwaar richt zich tegen het besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met het Beleidsplan Afval en Grondstoffen. Dat gebeurde op 2 april.

Omdat het gaat om een raadsbesluit, heeft de commissie voor de bezwaarschriften de zaak doorgestuurd naar de gemeenteraad. "Het komt zelden voor dat een bezwaarschrift naar de gemeenteraad wordt verwezen. Dit wordt dan een geval van de slager die zijn eigen vlees keurt", zo reageerde Hans Grashof op de beslissing van de commissie. Hij is de woordvoerder van de bewoners.

Op 17 december staat het bezwaar op de agenda van de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders adviseren de raad op formele gronden om het bezwaar niet ontvankelijk te verklaren.
Volgens het college is het vaststellen van het beleidsplan 'geen besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht'. 'Met het beleidsplan worden geen rechten, plichten, bevoegdheden of juridische status gecreëerd of tenietgedaan'. Bovendien is het bezwaar te laat ingediend.

Hans Grashoff was dinsdagmiddag nog niet op de hoogte van het advies van het college. Hij is niet verrast. Hij veronderstelt dat het volgende week bij de stemming in de gemeenteraad weleens 15 – 14 kan worden.

Advertenties uit de krant