Logo deschakelbarendrecht.nl
Esther Vermeulen: 'Voor elk boek heb ik wel één of twee ordners vol aantekeningen'.
Esther Vermeulen: 'Voor elk boek heb ik wel één of twee ordners vol aantekeningen'. (Foto: )

Esther Vermeulen en de wereld van de hooligans

BARENDRECHT - Voetbalhooligans staan centraal in de nieuwe thriller van Esther Vermeulen. 'De slag in het Kralingse Bos' is het achtste deel van haar Bureau MaRiT-reeks. Er gingen maanden van onderzoek aan vooraf, vertelt de Barendrechtse auteur.

Het nieuwe verhaal speelt zich geheel af in Rotterdam. Zinloos geweld en de wereld van de voetbalhooligans staan centraal. De hoofdrol is natuurlijk weer voor detective Marit.

Als voorbereiding op het schrijven had Esther Vermeulen onder meer contact met de Mobiele Eenheid van de politie in Rotterdam. 'Tijdens het Zomercarnaval van 2018 zat ik in de commandobus. Dat was waanzinnig! De commandant heeft daar zowel contact met de verschillende pelotons als met de meldkamer in het World Port Center. Ik was vooraf ook bij de briefing. Heel fijn dat ik het vertrouwen kreeg van de politie."
Later was ze ook in de controlekamer van Station Feyenoord. Voor de andere kant van het verhaal had ze een gesprek met een Feyenoord-hooligan. "Voor elk boek heb ik wel één of twee ordners vol aantekeningen. Voor dit boek ook."

De wereld van de hooligans omschrijft ze als eens soort dubbele werkelijkheid. "Het zijn fanatieke supporters die bijna een geloof aanhangen. Maar het zijn ook vrienden die op elkaars verjaardag komen."

Esther Vermeulen heeft nog voldoende inspiratie voor nieuwe avonturen van Marit. Maar het hoeft zich niet altijd in Rotterdam af te spelen. "Schotland is ook wel mysterieus. Misschien dat Marit eens een vakantiereisje maakt." Vermeulen sluit niet uit dat ze tussendoor eens een ander soort boek schrijft. "Misschien wat true crime. Of een biografie, dat lijkt me ook leuk. Maar dat doen al heel veel mensen."

De boeken van de Bureau MaRiT-serie zijn afzonderlijk te lezen. De vorige zeven delen kwamen uit bij uitgeverij Veltman. Dit deel wordt in eigen beheer uitgebracht. De vormgeving is vrijwel onveranderd. Alleen staat er nu een foto van Rotterdam op de voorkant. Dat wilde de uitgever bij de vorige delen liever niet, in verband met de landelijke verspreiding.

'De Slag in het Kralingse Bos' van Esther Vermeulen kost 15 euro en is te koop bij drie boekhandels waar de schrijfster ook signeert: Boekhandel Van Rietschoten aan de Keizerswaard 8 in Rotterdam-IJsselmonde (signeren op vrijdag 31 januari vanaf 15 uur), The Readshop, Middenbaan 82 in Barendrecht (signeren op zaterdag 1 februari vanaf 14 uur) en bij Boekhandel Snoek, Meent 126 in Rotterdam (signeren op zaterdag 8 februari vanaf 14 uur). Het boek is ook te bestellen via internet. Zie ook bureaumarit.nl .

Meer berichten