Afbeelding

Column Florian: tweestapsverificatie

Algemeen Florian

Universiteit van Maastricht: gehackt. Jeff Bezon (CEO van Amazon): gehackt. Bulgaarse Belastingdienst: gehackt. Het rijtje gaat zo nog wel een poosje door.
Laatst is het steeds vaker in het nieuws; bedrijven, instellingen en personen die gehackt zijn. Of anders gezegd: die te maken hebben gehad met criminelen die hun computer, telefoon of ander apparaat zijn binnengedrongen om daar iets te stelen of te beschadigen. Voor de niet-technische lezer: houd je vast, want ik heb begrepen dat de volgende tips ook voor jou heel belangrijk zijn…

Steeds meer dingen gebeuren online. Maar dat maakt het voor criminelen ook stukken makkelijker en fijner om in te breken. Waar ze vroeger 's nachts door weer en wind door de bosjes moesten sluipen, jouw slot moesten forceren, heel zachtjes door het huis moesten sluipen en moesten zoeken naar geld of waardevolle spullen, kunnen ze nu op hun warme zolderkamer blijven zitten, achter de computer en proberen bij jou in te breken zonder dat je het zelf door hebt. Als je het zo leest, zou je bijna respect krijgen voor 'ouderwetse' inbrekers.

De tekst 'Maak het inbrekers niet te makkelijk. Ik blijf het toch zeggen hoor!' van de Rijksoverheid campagne blijft (misschien juist) relevant voor jouw computer en telefoon. Daarom een paar tips van gasten die tijdens de radio-uitzending van het Exxact Jongerencafé van vorige week aanschoven over dit onderwerp:

Maak altijd back-ups van je bestanden, want zo heb je altijd jouw bestanden, ook als ze gestolen of 'gegijzeld' worden. En voer alle updates uit als daarom gevraagd wordt, want dan houd je je beveiliging up-to-date.

Kies een sterk wachtwoord en bewaar hem in een kluis op je computer of schrijf ze gewoon in een ouderwets boekje. Zet daarnaast je 'tweestapsverificatie' aan. Je wat? Tweestapsverificatie… een tweede controle naast je wachtwoord, waarmee je een code via een bericht krijgt toegestuurd, zodat je kan inloggen. Hiermee voorkom je dat een vreemde bij jou kan inloggen. De laatste tip die we kregen tijdens de uitzending, was dat we ook online ons gezonde verstand moeten gebruiken.

De volgende keer als je iemand trots hoort zeggen: "Ja, wij werken 'in de cloud'. Zo handig!", stel hem dan gerust de vraag of hij ook dagelijks back-ups maakt op fysieke harde schijven, zoals USB-stickjes, of hij al zijn updates draait en of hij tweestapsverificatie aan heeft staan op zijn accounts. Want helemaal 'in de wolken' ben je pas als je op en top beveiligd bent!

Advertenties uit de krant