De Ford Model A van Jurgen Ligthart.
De Ford Model A van Jurgen Ligthart.

Klassieke Ford is klaar voor een nieuw seizoen (met video)

Algemeen

Het voorjaar is voor Jurgen Ligthart (63) in Ridderkerk de tijd om zijn klassieke auto weer rijklaar te maken. De Ford Model A uit 1930 heeft de winter doorgebracht in de garage. Beschermd tegen winterweer en pekel.

Door Arco van der Lee

De accu van de auto was gekoppeld aan een druppellader. De stroomvoorziening is dus gegarandeerd. Rest alleen nog 'de 10.000 kilometer beurt', zoals Jurgen het omschrijft. De auto moet uitgebreid doorgesmeerd worden.

Op een zaterdagmorgen aan het eind van februari opent Jurgen Ligthart zijn garage. Hij duwt de Ford naar buiten en haalt een krik tevoorschijn. Daarmee wordt de auto op blokken gezet. "Nooit onder de auto gaan werken als hij op een krik steunt. Je zou niet de eerste zijn die door zijn eigen auto wordt geplet", waarschuwt hij.

(Verhaal gaat verder na de video)

Met een vetspuit gaat Ligthart de talloze plekjes langs die smeervet nodig hebben. Hij kruipt daarvoor ook onder de auto. "Op een gegeven moment weet je de smeerpunten uit je hoofd", klinkt het van onder de auto.

Wie niet beter weet, zou denken dat hier een professioneel automonteur aan het werk is. Maar Ligthart verdient zijn brood in de zorg. En veel handwerk dat hij aan zijn A-Ford uitvoert, zou een moderne automonteur niet meer kunnen. "Als ze een auto niet aan een computer kunnen hangen, weten ze er tegenwoordig in de garage geen raad meer mee", grapt hij tijdens het smeren.

De Ford Model A van Jurgen Ligthart werd gebouwd in de Verenigde Staten. Waarschijnlijk in de Ford Rouge fabriek in Dearborn. Het model was leverbaar in verschillende uitvoeringen. Deze, met een tweedeurs koetswerk en drie versnellingen, was de meest gangbare versie in Nederland.

Van de voorgeschiedenis van dit exemplaar is niet alles bekend. Zeker is dat de auto jarenlang in Denemarken heeft gereden. In 1982 werd hij bij een handelaar in Nederland gekocht door Jurgen Ligthart. "Als tiener bouwde ik altijd plastic modelletjes van oude auto's. Ik heb altijd gezegd dat ik een keer een echte wilde."

"Ik ben drie jaar bezig geweest om hem rijklaar te krijgen. Hij lag helemaal uit elkaar. De kunst is dan om te weten waar je vanaf moet blijven en een deskundige bij moet inschakelen."

Het jaarlijkse onderhoud doet Ligthart zelf. "Dat is geen punt." In zijn garage ligt daarvoor gereedschap met Amerikaanse maten. "Met Europese maten draai je alles kapot. Maar verder zijn het geen moeilijke auto's. Alles is recht toe, recht aan."

De auto mag dan 90 jaar oud zijn, reserveonderdelen vormen geen probleem. "In de Verenigde Staten bestaan clubs van wel 8000 auto's. Er is gewoon markt voor. Soms draait Ford nog een productie van een bepaald onderdeel voor de T en de A-Ford. En de banden zijn van Firestone. Er is nog voldoende vraag naar deze maat band."

Inmiddels is het tijd om de ontsteking van de motor af te stellen. Een nauwkeurig werkje met een schroevendraaier. "Ik moest dit soort dingen allemaal leren. Maar je moet het gewoon een keer doen."

(verhaal gaat verder na de foto)

Proefrit

Inmiddels is auto klaar voor de eerste rit van het jaar. Na wat inleidend gepruttel slaat de motor aan. En dat na maanden stilgestaan te hebben. "Kijk, dat hoef je met een moderne auto niet te proberen!", zegt Jurgen Ligthart trots.

Rijden in een auto uit 1930 is een bijzondere ervaring, zo blijkt tijdens de proefrit dwars door Ridderkerk. Zonder veiligheidsgordel, want die heeft de auto niet. De Ford heeft bladveren en nauwelijks schokdempers. Voor het rijcomfort zorgen vooral de goed geveerde stoelen. "Als een moderne auto zo zou rijden, dan bracht je hem gelijk terug naar de garage", zegt Ligthart lachend.  En dan het geluid. "Je hoort altijd wat tijdens het rijden. Het is geen auto die fluisterstil is. Maar dat hoeft ook niet."

Zonder enig probleem rijdt de auto door het Ridderkerkse verkeer. Zelfs de wegversmalling op de Ringdijk wordt zonder moeite gepasseerd. De auto is weer klaar voor een nieuw seizoen.

A-Ford Club Nederland

Jurgen Ligthart is lid van de A-Ford Club Nederland, een vereniging met 600 leden. Ook zijn dochter Evelien is lid. Samen zitten ze in de organisatie van de IJsselmeerronde, die op 5 september wordt gereden. Het is de langste ééndaagse rit voor klassieke Fords in Europa. In de weekenden komt de auto ook regelmatig op de weg voor een ritje met vrouw of kleinkinderen.

Op de snelweg zal je de Ridderkerkse Ford Model A niet vaak tegenkomen. "Ik ben niet zo dol op de snelweg. Deze auto heeft een top van 100. Maar het lekkerst rijdt hij tussen de 75 en 80.  Dan is het snelheidsverschil met het overige verkeer te groot." Daar komt nog bij dat de auto geen rembekrachtiging heeft. "We zoeken altijd een leuke route binnendoor. Daar zijn we heel goed in geworden."

Oh, en dan nog een klein dingetje. De Ford van Jurgen Ligthart hoeft niet door de APK. Daarom wordt door hemzelf tijdens deze '10.000 kilometer beurt' gekeken of er gebreken zijn. Tijdens de proefrit wordt het remwerk gecontroleerd.

Er wordt ook geen wegenbelasting over de auto betaald. De ultime droom van de autobezitter? Dat valt wel mee, vertelt de eigenaar. "Hij rijdt 1 op 8. Ik betaal dus wel belasting. Die zit in de benzine."

Advertenties uit de krant