Afbeelding

Janet van Horssen schrijft Dummies-boek over hoogbegaafdheid

Algemeen

BARENDRECHT - Op een beetje kantoor of redactie kom je er al gauw een of twee tegen. In vrijwel elke groep op de basisschool zit er wel eentje en op de voetbalvereniging lopen er misschien wel vijf. Ook in het verzorgingshuis zijn ze te vinden. Misschien ben je zélf wel hoogbegaafd. In De kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies die vorige week verscheen, beschrijft Janet van Horssen-Sollie alles wat je moet weten om hoogbegaafden van alle leeftijden te begrijpen. Want hoewel hoogbegaafdheid meestal vooral wordt gekoppeld aan kinderen en schoolervaringen, verdwijnt hoogbegaafdheid niet tijdens de volwassenheid.

Hoe herken je een hoogbegaafde?

Hoogbegaafden doen net als iedereen soms domme dingen en hebben liefde, fijne relaties, respect, acceptatie en steun nodig. Maar in één opzicht zijn hoogbegaafden echt anders: ze hebben enorme intellectuele vermogens. Veel hoogbegaafden zijn bovendien creatief, open-minded en op verschillende manieren gevoelig, ze hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel en een sterke behoefte aan autonomie. Dat merk je al bij baby’s. En dat zie je nog steeds terug bij (dementerende) ouderen.

De kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies loodst je in sneltreinvaart door de meest recente wetenschappelijke kennis over hoogbegaafden in alle fasen van het leven. Je leert bijvoorbeeld op welke leeftijd je hoogbegaafdheid voor het eerst kunt herkennen, wat hoogbegaafde kinderen en volwassenen nodig hebben en hoe ze tot bloei kunnen komen Het boek is “zeer geschikt om snel een goede indruk te krijgen van wat hoogbegaafdheid inhoudt en wat het kan betekenen om hoogbegaafd te zijn”, vindt Prof. Dr. Anouke Bakx, bijzonder hoogleraar Begaafdheid aan de Radboud Universiteit. “Je wordt meegenomen in (algemene) kenmerken van hoogbegaafdheid, waarbij er steeds de nuance wordt aangebracht van de individuele verschillen. Duidelijk is: dé hoogbegaafde bestaat niet.”

Kennen om te kunnen herkennen.

Auteur Janet van Horssen-Sollie is levenslooppsycholoog en doet wetenschappelijk onderzoek naar de levensloop van hoogbegaafden. Misverstanden wegnemen door goede, wetenschappelijk gefundeerde informatie te geven over hoogbegaafdheid was de aanleiding voor het schrijven van dit boek. “Wat je niet kent, kun je ook niet hérkennen.”, zegt ze. En dat herkennen is belangrijk, want: “Als we hoogbegaafden herkennen, kunnen we hun talent benutten en voorkomen dat ze vastlopen in hun leven, werk of onderwijs.” Gebalanceerde aandacht voor en een holistische visie op hoogbegaafdheid is volgens Van Horssen essentieel om problemen en misdiagnoses als ADHD en ASS te voorkomen. Dat maakt van De kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies belangrijk leesvoer voor opa’s, oma’s, ouders, managers, leerkrachten, beleidsmakers en zorgprofessionals. “Ik hoop dat mensen met andere ogen naar hoogbegaafdheid kijken na het lezen van het boek”, aldus Van Horssen.

Deze nieuwste uitgave in de bekende ‘voor Dummies’ serie is in alle boekwinkels verkrijgbaar als paperback en E-book en werd mede mogelijk gemaakt door het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV; waar het boek tevens te koop is: https://ihbv.nl/hb-voor-dummies/) en het Mensa Fonds. ISBN 978 90 453 5694 5 - € 9,99

Advertenties uit de krant