Derby Haagsma.
Derby Haagsma.

Derby’s Dojo houdt zaterdag open huis

Algemeen

BARENDRECHT - Aan de Paddeweg is zaterdag 19 september te zien welke sporten in deze dojo beoefend kunnen worden. Van 12 tot 16 uur zijn er diverse demonstraties van onder meer judo, zumba, pilates, pencak silat, taekwondo, jiu-jitsu, kempo, conditie en weerbaarheids training.

De dojo aan de Paddeweg kent een lange geschiedenis, jarenlang werden lessen verzorgd door judoka Nick van Hoorn. Maar ook grootmeester Ad Jiskoot, 8e dan-houder in het Shaolin Kempo, trainde hier kinderen en volwassenen. Twee jaar geleden kocht Derby Haagsma, ooit leerling bij Ad Jiskoot, de dojo. Hij opende in maart Derby’s Dojo. Maar voordat er een officiële opening had kunnen plaatsvinden, moesten door de coronamaatregelen de deuren weer worden gesloten. Sinds 1 juli wordt er weer gesport.

“We zijn weer volop bezig en dat is fijn”, zegt Derby Haagsma, inmiddels zelf leraar en 5e dan-houder. Hij heeft een bijzondere band met deze plek, vertelt hij. “Op mijn achtste kreeg ik les van Ad Jiskoot. Na zijn overlijden in 2013 zette ik de stijl voort, met eigen leerlingen in een eigen school. Als oud-leerling van Ad Jiskoot wil ik zorgen dat zijn techniek niet verloren gaat. Het is mooi dat we deze traditie kunnen voortzetten op de plek waar ik zelf aan mijn sportcarriere begon.” Zo keert de school van Haagsma terug naar de plek waar het allemaal begon in Barendrecht.

Haagsma werkte lang als ondernemer, maar besloot het roer om te gooien. Op dat moment vroeg Nick van Hoorn of hij interesse had om de dojo over te nemen. “Ik moest even achter mijn oren krabben. Maar ik kwam tot de conclusie dat dit mijn passie is.”

Er werd een stichting opgericht, omdat Haagsma niet meer commercieel wil werken. De stichting heeft als maatschappelijk doel om sporten en bewegen te stimuleren voor jong en oud, ongeacht de achtergrond van de leerlingen. Er is bijvoorbeeld ook plaats voor lessen aan kinderen met een beperking. “Dit is een nieuwe fase in mijn leven. Ik doe nu wat ik leuk vind”, zegt hij.

Zaterdag kan iedereen zien wat de mogelijkheden zijn bij Derby’s Dojo. Mensen die hier les geven, kunnen hun eigen sport promoten. Buiten worden kraampjes geplaatst. Door de grote ruit kunnen mensen van buitenaf de demonstraties binnen bekijken. Een beperkt aantal mensen kan binnen kijken. Door deze opzet kunnen de coronaregels worden nageleefd.

Derby Haagsma kijkt uit naar zaterdag. Hij heeft de afgelopen maanden gemerkt dat hij een goede keuze heeft gemaakt. “Er komen hier fijne mensen. Ze hebben het hart op de juiste plek.”

Derby’s Dojo is gevestigd aan de Paddeweg 25 27.

Advertenties uit de krant