Afbeelding

Ingezonden: geluidsoverlast verkeer op rondweg (met video)

Algemeen

“Geachte bewoners van Vrouwenpolder, Lagewei, Ter Leede en Oranjewijk,

Veel inwoners hebben de petitie ‘Stop de geluidsoverlast op de Kilweg en Leedeweg’ ondertekend. Deze petitie, met 392 handtekeningen (ca. 90% van de omwonenden), is 2 november jl. aangeboden aan wethouder Schaap. Hierbij wordt u geïnformeerd over het overleg met de gemeente en de tot nu toe afgesproken maatregelen.

(Klik hier voor een filmpje van verkeershufters in actie.)

Een belangrijk element van de aanpak van de geluidsoverlast is de evaluatie van eerder genomen maatregelen. Daarbij is uw hulp nodig. Wij vragen u of u wilt meewerken om de door de gemeente (tzt.) genomen maatregelen te evalueren. Hierdoor kunnen wij in ons overleg met de gemeente onderbouwd aangeven of een maatregel effectief is. Als u hierbij wilt helpen, stuur dan aub. uw persoonlijk e-mailadres naar stopgeluidsoverlast@gmail.com.

Bewoners van de wijken Vrouwenpolder, Lagewei en Ter Leede hebben door ondertekening van de petitie, het Barendrechtse college ondubbelzinnig duidelijk gemaakt dat de leefbaarheid van de wijken als gevolg van geluidsoverlast door asociaal (rij)gedrag van bestuurders van motoren en auto’s, nadrukkelijk in het geding is. Ook wethouder Schaap is tot deze conclusie gekomen. Daarnaast veroorzaakt de aanzienlijke groei van het vrachtverkeer een forse toename van de geluidsbelasting en fijnstof uitstoot. Direct na de aanbieding van de petitie zijn aan het College en de fractievoorzitters van de Barendrechtse politieke partijen, een digitale kopie van de petitie gemaild. 

Inmiddels zijn twee gesprekken met de wethouder en betrokken ambtenaren gevoerd. Het eerste resultaat is de toezegging dat binnenkort op meerdere plaatsen langs de Kilweg en Leedeweg informatieborden worden geplaatst. Tevens worden er op twee locaties matrixborden (smileys) opgesteld, waarop te zien is, hoe hard er wordt gereden. Via deze borden wordt de motor-/autorijder gevraagd geen onnodig lawaai te maken en zich te houden aan de toegestane maximumsnelheid.
Wethouder Schaap heeft ook met de politie afgesproken de handhaving (lasergun controles) op de Kilweg en Leedeweg te intensiveren. Binnenkort wordt met de politie overlegd wanneer en waar op deze wegen snelheidscontroles het meest effectief kunnen worden ingezet. In hoeverre deze maatregelen effect zullen hebben op het gedrag van de asociale wegmisbruiker zal in de maanden maart / april duidelijk worden. Ivm. zorgen over de aanzienlijke toename van geluidsbelasting/fijnstof uitstoot door vrachtverkeer heeft de gemeente een aantal transportbedrijven schriftelijk gevraagd het gebruik van deze wegen te beperken. Hopelijk zal dit de overlast verminderen, maar het is niet te verwachten dat deze maatregelen alle overlast zal wegnemen. De gemeente heeft echter aangegeven dat men stapsgewijs maatregelen wil inzetten om steeds te kunnen bepalen wat de effecten zijn.

Tijdens de behandeling van het concept plan van aanpak verbetering “Verkeers- en Sociale Veiligheid in de wijken” hebben VVD en EVB demotie “Geluidsoverlast verkeersaso’s -Leefbaarheid in de Wijken” (2020-031) ingediend. Inmiddels is bevestigd dat de geluidsoverlast problematiek op de Kilweg, Leedeweg en Boezemweg is opgenomen in dit projectplan van het College. Dit is van belang want hierdoor wordt de geluidsoverlast problematiek onderdeel van een door de gemeenteraad breed gedragen plan. Overigens is dit nu nog in algemene termen en zonder een gedetailleerd projectplan of toewijzing van middelen. Dit plan zal naar verwachting begin volgend jaar aan de gemeenteraad worden aangeboden. Vooruitlopend hierop zullen wij samen met de gemeente ons projectplan “Aanpak geluidsoverlast Kilweg / Leedeweg / Boezemweg” verder uitwerken zodat na de evaluatie van de nu afgesproken maatregelen aanvullende maatregelen kunnen worden gerealiseerd.

Nogmaals, als u met bovenstaande wilt helpen, stuur dan aub. uw persoonlijk e-mailadres naar stopgeluidsoverlast@gmail.com.. 

Namens de initiatiefnemers van de Petitie “Stop-de-geluidsoverlast-op-de-Kilweg-en-Leedeweg”.

Advertenties uit de krant