Afbeelding
ingezonden mededeling

Eerbetoon aan Simon & Garfunkel in Het Kruispunt

Algemeen

Twee West-Friezen die het publiek een avond lang meenemen naar New York, het is mee te maken op donderdag 22 april in Theater Het Kruispunt. De muzikanten Joost Botman en Niels van der Gulik brengen dan een ode aan het vermaarde zangduo Simon & Garfunkel. Ze geven twee shows achter elkaar.

Evergreens

Wie kent hun nummers niet? Het veelzijdige duo was goed voor een repertoire dat op wereldwijde bijval kon rekenen. Van een lokaal programma als Gevoel Voor Muziek tot aan de grote zenders, overal is wel eens een Simon & Garfunkel-klassieker te horen. Van Bridge over troubled water tot The boxer, behalve beluisterd zijn hun liedjes ontelbare keren gecoverd, waarmee sommige echte evergreens zijn geworden. Een metalversie van The Sound of Silence van Disturbed haalde zelfs de Top 2000. Zo zijn er op internet veel meer verrassende uitvoeringen te vinden.

‘Buy now, pay later’

De muziekwereld ziet er momenteel anders uit dan het begin van hun carrière in 1957, toen de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog in volle gang was. Het ‘buy now, pay later’-principe, een verkapte vorm van geld lenen, was in opkomst en van Spotify of YouTube had natuurlijk nog niemand gehoord. Toch wordt de muziek uit deze tijd nog steeds opgepikt door jonge muzikanten. Zo ook het omvangrijke oeuvre van Simon & Garfunkel.

Homeward bound

Onlangs nam het duo Nick & Simon een serie op over hun zoektocht naar de roots van het duo. Een programma waar Joost Botman en Niels van der Gulik reikhalzend naar uit zullen hebben gezien. We zien het Volendamse duo met hun manager Kees Tol door New York zwerven en steeds een stap dichterbij hun helden komen. Ook treden ze op, op straat en in cafés, om de tweestemmige nummers te vertolken. In aanloop naar het eerbetoon op 22 april is dit een aardige terugkijktip.

Anekdotes

Botman en Van der Gulik verzorgen een avondvullend programma met niet alleen uitvoeringen van zoveel mogelijk nummers van Simon & Garfunkel, maar ook verhalen en droogkomische anekdotes. Zo wordt het begin van hun carrière besproken, hun pad naar succes, hun vele ruzies, het moment dat het duo uit elkaar ging en het legendarische reünieconcert in 1981 in Central Park in hun thuisstad. De bijzondere manier waarop de zang door de muziek verweven is, het gitaarspel en het gevoel voor de ultieme popsong zoals ook The Beatles dat hadden, en natuurlijk de tijdloze teksten: dit alles neemt de luisteraar mee naar het New York van de jaren ‘50 en ‘60. Tickets en andere informatie zijn te vinden op de website van Het Kruispunt.

Advertenties uit de krant