Joran Broer en Arianne Huisman: ‘We geven aan hoe het anders kan’.
Joran Broer en Arianne Huisman: ‘We geven aan hoe het anders kan’.

Programma Krachten Gebundeld tegen overgewicht bij kinderen kijkt naar hele gezin

Algemeen

BARENDRECHT – Steeds meer kinderen zijn te zwaar. Dat merken kindercoach Arianne Huisman en diëtist Joran Broer. Samen hebben ze het programma Krachten Gebundeld ontwikkeld om kinderen en hun ouders te helpen bij een blijvende gedragsverandering.

Joran werkt als diëtist op verschillende plekken. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen.
Joran merkt dat overgewicht bij kinderen in Rotterdam en omgeving een groot probleem is. Hij heeft daar ervaring mee door zijn werk bij het CJG IJsselmonde. Ouderen spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht, stelt hij. “Er is meestal iets binnen het gezin wat niet lekker loopt.”

Arianne heeft haar kindercoachpraktijk Gijz aan de Dorpsstraat. Zij is het met Joran eens dat het niet voldoende is om alleen het kind met overgewicht te begeleiden. “Je hebt het hele gezin nodig om iets te kunnen bereiken. Joran heeft kennis op het gebied van voeding, ik werk hier. Samen kunnen we ouders en kinderen helpen bij een blijvende gedragsverandering.” 

Arianne en Joran richten zich bij hun aanpak op kinderen van 7 tot 12 jaar. Joran: “Overgewicht neemt echt toe. Hoe vroeger het ontstaat, hoe groter de kans dat een kind later nog steeds te zwaar is. Voorkomen is beter dan genezen.” Hij ziet twee oorzaken. “Er is overal eten, het aanbod is gigantisch. En kinderen hebben op jonge leeftijd al een pinpas en kunnen dan overal eten halen. Ze maken dan niet de gezonde keuzes.”

“Kinderen leren door naar hun ouders te kijken. Ze gaan daar automatisch in mee”, vult Arianne aan. 

Als ouders en een kind zich aanmelden voor de begeleiding, dan is er een eerste bijeenkomst in de praktijk aan de Dorpsstraat. 

Joran: “Er is een gezamenlijke kennismaking, zodat ouders en kinderen weten wie wij zijn en wat ze te wachten staat. Na een intake wordt een plan gemaakt. Daarbij wordt het energieverbruik van het kind in kaart gebracht, kijken we hoe de voeding eruit ziet en wat de haalbare veranderingen zijn.”

Joran neemt de voeding voor zijn rekening. Arianne kijkt naar de opvoeding. “Ik kijk samen met de ouders waar ze in de opvoeding tegenaan lopen. Waarom gaan dingen zoals ze gaan? Met het kind kijk ik waar hij of zij last van heeft en wat is voor hem of haar moeilijk is. We beginnen bij de oorsprong. Het zijn twee trajecten die naast elkaar lopen.”

Een voorwaarde is wel dat ouders en kinderen open staan voor verandering. “Ouders en kinderen die dat niet willen, ga je niet veranderen. We kunnen tenslotte niet toveren!”, zegt Arianne Huisman lachend. 

“Wij hebben geen oordeel en gaan zeker niet met de vinger wijzen. Maar we geven aan hoe het anders kan.”

Gemiddeld is er tussen zes maanden en een jaar nodig om een goed resultaat te bereiken. 

Er is momenteel geen wachtlijst voor de begeleiding. 

Er is een brief gegaan naar de huisartsen in Barendrecht en Heerjansdam. De wijkteams en het CJG weten er ook van af. 

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met één van beiden via: info@kindercoachpraktijkgijz.nl of info@voedingsadviesbroer.nl

Er is een filmpje met uitleg voor kinderen:


Meer informatie is te vinden op:

kindercoachpraktijkgijz.nl
voedingsadviesbroer.nl

Advertenties uit de krant