Ingezonden: ‘Barendrecht? Fiets onvriendelijk’
Logo deschakelbarendrecht.nl
<p>(archieffoto)</p>

(archieffoto)

(Foto:)

Ingezonden: ‘Barendrecht? Fiets onvriendelijk’

“Het is al jaren een gegeven van de overheid, dat het vervoer per auto beter omlaag kan, en dat het woon-werk vervoer per fiets omhoog zou moeten? 

Deze stelregel klopt als een zwerende vinger, denkt u.

Behalve de gemeente Barendrecht. Zij doen er niets aan om het fiets-plezier te bevorderen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen zal ik het één en ander uit de doeken doen, namelijk:

Je komt iedere morgen rond een uur of kwart over zes met je fiets vanuit Heerjansdam op weg naar je werk in Lombardijen. Heerlijk toch, lekker vroeg en fris?

Ja, totdat je vanaf de Noldijk linksaf de Ziedewijdsedijk op fietst. Door ligt al een aantal weken een stroomkabel over de weg. Prima, kan nodig zijn. Maar deze stroomkabel is afgeschermd door een verhoging waar je bijna je autobanden op kapot rijdt. Deze verhoging is namelijk zo stomp en scherp, dat je als fietser bijna moet afstappen omdat je anders via deze drempel je banden en je velgen finaal kapot rijdt. 

Ja, het is na een paar telefoontjes wel verbeterd, want er is nu een bord naast gezet dat je langzaam moet rijden. Dat doe je al, want je moet toch bijna afstappen.

Bij navraag aan de gemeente wie deze stomme drempel heeft aangebracht krijg je het antwoord, dat dit Buitengebied Barendrecht is, en dat valt onder het Waterschap.

Bij navraag bij het Waterschap wordt gezegd dat dat helemaal klopt, alleen dat deze kabel niet door het Waterschap, maar door Gemeente Werken Barendrecht is aangebracht. Hier blijft het bij wederom navragen geheel stil.

Gaan we verder via de Ziedewijdsedijk onder het mooie tunneltje door richting het vervolg van de Ziedewijdsedijk. Zodra je dan de Middeldijk bent overgestoken krijg je de versmalling in de Ziedewijdsedijk. Deze versmalling heeft net voor de afrit naar het W.A.Plantsoen het rare bochtje met de lantaarnpaal en de trottoirband. Als je om die trottoirband heen wilt, moet je een extra ruime bocht nemen wan net naast die trottoirband zit in het asfalt een gat van ca. 15x15cm. Als je daar met je voorwiel van je fiets in schiet, ga je meteen plat.

Met een melding via de website van Barendrecht.nl, plus de melding telefonisch, blijft het gat nog steeds bestaan. De gemeente blijft stil. Misschien een verdwaald mollenhol?

Zodra je vanuit Rotterdam terug fietst, kom je door het schitterende park De Bongerd. Heerlijk om te fietsen. Maar dan….. Dan moet je vanaf de Marjoleinlaan de Binnenlandse Baan oversteken. Niks mis mee. Gewoon even uitkijken en je bent over, maar dan, dan kom je bij de bocht in de Binnenlandse Baan nabij de Triomfatorkerk. Daar heb je die heerlijk overzichtelijke oversteekplaats voor de fietsers. Je moet je eigen dan 180 graden draaien, en helemaal om de hoge struiken heen kijken om te zien of er vanuit de richting Barendrecht een auto aan komt. Ook moet je niets aan je gehoor mankeren want als je niets aan ziet komen, is mij al een paar keer overkomen dat er dan nog een malloot met te hoge snelheid aan komt zeilen. Dus moet je even een flinke spurt trekken om veilig over te steken.

Wat al eens gezien is, was er een moeder met een dochtertje, (met een klein fietsje) die over wilden steken en dat het meisje niet snel genoeg ging naar de zin van de automobilist zodat hij maar flink ging claxonneren. Hoe kan men in zo’n onoverzichtelijke bocht een fietsers-oversteekplaats maken? Het gevolg is dan ook, dat je dan maar beter vanaf de Marjoleinlaan het fietspad linksaf een stukje tegen het verkeer in kan rijden, en dan bij de Triomfatorkerk rustig oversteken. Je hebt daar als fietser namelijk voorrang met oversteken.

En dan nog maar te zwijgen over de situatie tijdens de bouw van het gebouw “De Kruidenmeester”.

Daar wordt dan het fietspad omgelegd middels stalen rijplaten, die in lengterichting worden gelegd. Deze lagen scheef zodat je als fietser moest uitkijken niet tegen zo’n stuiknaad van die platen kwam. Ëén keer zag ik een moeder tobben die gevallen was met een klein kind in een zitje voorop.

O o o wat is gemeente Barendrecht fietsvriendelijk.

En dan het strooibeleid met de gladheid.

Dan kom je bij oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. Die worden maar niet gestrooid. Anders moet de strooiwagen een klein bochtje maken, en dat is toch zo moeilijk. Nee, de fietsers moeten maar even een rare bocht maken en zelf maar kijken waar de ijsplaten een beetje weg zijn.

Ook het eerder genoemde tunneltje aan de Ziedewijdsedijk werd gestrooid. Alleen de zuidkant van het tunneltje. De andere kant van het tunneltje konden de kinderen sleetje glijden. Niets gedaan. Daar komen zeker geen fietsers?

Gemeente Barendrecht, wanneer gaat u een Fietsvriendelijke gemeente worden?”

Wim van den Boogaard,
Heerjansdam

Meer berichten